chleb z płatkami owsianymi
Pieczywo

Chleb z płatkami owsianymi

To, że nic nie może się równać świeżo upieczonemu, domowemu chlebkowi z chrupiącą skórką wie chyba każdy.
Teraz czas przekonać się, że pieczenie chleba wcale nie wymaga od nas dużo pracy, czasu i dodatkowych sprzętów – wystarczą chęci 😉
Ten chleb z płatkami owsianymi zrobisz przy użyciu zwykłej łyżki. Nie potrzebujesz robota kuchennego ani też nie musisz wyrabiać go ręcznie wiele godzin.
To jak? Spróbujesz?
Naprawdę warto!

Chleb z płatkami owsianymi składniki:

  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g płatków owsianych + do posypania chleba
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 300 g ciepłej (nie gorącej) wody

Do miski wsyp mąki, sól i płatki owsiane. Drożdże rozpuść w wodzie a następnie dodaj do suchych składników i wymieszaj. Ciasto będzie gęste, klejące, ale powinno tworzyć w miarę zwartą całość. (Patrz zdjęcie)

ciasto na chleb przed wyrastaniem

Nie może mieć suchych miejsc – jeśli tak jest dodaj odrobinę więcej wody i ponownie wymieszaj.
Czasami mąka jest bardziej sucha i wymaga dodatku większej ilości wody.

Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na około godzinę.

Po tym czasie zaczynamy nagrzewanie piekarnika wraz z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem z przykrywką(!) do temperatury 240 stopni.

Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i składamy kilka razy formując kulę. Przekładamy ją do koszyczka rozrostowej wysypanego mąką lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrastania na pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy nagrzane naczynie z piekarnika i szybkim ruchem przerzucamy do niego chleb z koszyczka lub durszlaka. Chleb nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Spryskujemy niewielką ilością wody a następnie posypujemy garścią płatków owsianych.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze przez 25 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.

Samcznego!

Video krok po kroku jak wykonać chleb z płatkami owsianymi z gara znajdziesz na moim profilu na Facebooku (kliknij tutaj) oraz na Instagramie (kliknij tutaj). Film pokazuje podstawowy chleb z gara, ale sposób wykonania jest analogiczny.

Przepis na podstawowy chleb z gara znajdziesz na moim blogu – tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *