chleb vermont na zakwasie
Pieczywo

Chleb Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Zdecydowanie najsmaczniejszy chleb na zakwasie jaki do tej pory upiekłam – chleb Vermont wg Hamelmana. Co prawda mój sposób wykonania jest trochę inny niż w oryginale, ale właśnie tym sposobem udało mi się uzyskać najpiękniejsze bochenki. Wykonanie nie jest trudne, ale czasochłonne – nie będę tego przed Wami ukrywać.
Warto jednak raz na jakiś czas poświęcić mu trochę swojego czasu żeby później móc cieszyć się smakiem. Kromka tego chleba zdecydowanie jest warta tego poświęcenia. No i ten zapach!

Do wykonania tego chleba potrzebujesz zakwasu. Jak zrobić zakwas krok po kroku dowiesz się z wpisu na moim blogu – „Zakwas na chleb – krok po kroku”.

Wszystkie potrzebne sprzęty do wykonania chleba dokładnie opisałam w artykule „Akcesoria do wypieku chleba”.

Instrukcję w formie wideo krok po kroku jak wykonać ten chleb znajdziesz na dole wpisu.

Chleb Vermont na zakwasie wg Hamelnana

We wpisie podaję przykładowe godziny poszczególnych etapów. Nie musisz trzymać się ściśle podanej rozpiski, dostosuj czas pracy do swoich potrzeb.

Wieczorem (około godz. 17) wymieszaj łyżką w misie:

  • 70 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 85 g wody
  • 18 g zakwasu

Odstaw na 14-16 godzin. Możesz użyć innej mąki np. orkiszowej jasnej lub o większym przemiale, jednak jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba radzę wybrać na początku lekkie mąki pszenne lub orkiszowe (typ 630-700).

Rano (około 7-8 godz.) do zaczynu dodaj:

  • 340 g mąki chlebowej
  • 45 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 210 g wody

Wyrabiaj ciasto około 10 minut przy użyciu haka lub ręcznie. (Mój robot kuchenny to Russel Hobbs).
Przykryj misę folią i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie dodaj:

  • 9 g soli

Dalej wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno odklejać się od ścianek.

Wyrobione ciasto przełóż do naczynia spryskanego wodą, przykryj folią i odstaw na godzinę.
Po godzinie składamy ciasto po raz pierwszy poprzez rozciąganie ciasta i nakładanie każdego boku do środka. (patrz film) Przykrywamy i ponownie odstawiamy.
Kolejno składamy ciasto 4 razy w przeciągu 2 godzin (co pół godziny).

Po ostatnim składaniu przekładamy ciasto na blat zwilżony wodą lub obsypany mąką i formujemy bochenek. Przekładamy do koszyczka obsypanego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ostatnie pół godziny wyrastania to czas kiedy zaczynamy nagrzewać piekarnik do temperatury 240 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym z przykrywką.

Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego naczynia, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Chleb Vermont na zakwasie film – krok po kroku

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *