Chlebek bananowy
Przepyszny, wilgotny i słodki chlebek bananowy! Idealny kiedy Twoje banany zaczną się robić czarne i przestajesz mieć na nie ochotę. Ten pełnoziarnisty chlebek bananowy przypomina raczej babkę i śmiało możesz serwować go jako ciasto na deser. To jak? Spróbujesz?
Chlebek bananowy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej typ 2000)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 dojrzałe banany
- pół szklanki brązowego cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy itp)
Potrzebujemy 2 miski. W pierwszej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru.
W drugiej rozgnieć banany za pomocą widelca, dodaj cukier, olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na końcu dodaj 2-3 garście bakalii – takich jakie lubisz najbardziej. Ten krok możesz pominąć i wykonać chlebek bananowy bez bakalii.
Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 stopni około godziny – do suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii CIASTA
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!