chlebek bananowy
Ciasta,  Desery,  Pieczywo

Chlebek bananowy

Przepyszny, wilgotny i słodki chlebek bananowy! Idealny kiedy Twoje banany zaczną się robić czarne i przestajesz mieć na nie ochotę. Ten pełnoziarnisty chlebek bananowy przypomina raczej babkę i śmiało możesz serwować go jako ciasto na deser. To jak? Spróbujesz?

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 dojrzałe banany
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • bakalie (rodzynki, żurawina, orzechy itp)

Potrzebujemy 2 miski. W pierwszej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru.
W drugiej rozgnieć banany za pomocą widelca, dodaj cukier, olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na końcu dodaj 2-3 garście bakalii – takich jakie lubisz najbardziej. Ten krok możesz pominąć i wykonać chlebek bananowy bez bakalii.

Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 stopni około godziny – do suchego patyczka.

SMACZNEGO!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii CIASTA

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *