drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką
Drożdżowe,  Pieczywo

Drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką

Proste i szybkie w wykonaniu drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką to jedna z moich ulubionych opcji na coś pysznego do kawy. Idealnie smakują również na słodkie śniadanie z dodatkiem dżemu czy powideł. Jeśli chcesz możesz je również nadziać przed pieczeniem, ale same w sobie są równie smaczne.

Drożdżowe rogaliki 12 sztuk

Rozczyn:
  • 170 g ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozprowadzić w mleku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryć ściereczką na kilka minut, aż drożdże ruszą.

Następnie dodać do rozczynu:
  • 350 g mąki (minus dwie łyżki, które daliśmy wcześniej)
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto musi podwoić objętość.
Ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty, zwijać w rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika, około 20 minut.

Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Wypróbuj inne drożdżowe wypieki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *