szarlotka sypana
Ciasta,  Desery

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to najprostsze i najszybsze ciasto jakie tylko można zrobić. Bez zagniatania, wyrabiania, ubijania i nawet bez jajek 😉 W dodatku bardzo smaczne i delikatne. Najlepsze wychodzi z soczystych jabłek. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Mam nadzieję, że dasz się skusić na kawałek.

Szarlotka sypana (blaszka o średnicy 24 cm)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ksylitolu/ erytrytolu lub zwykłego cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka zmrożonego masła
  • 6 – 7 soczystych jabłek
  • czubata łyżeczka cynamonu

Połącz w misce wszystkie suche składniki i wymieszaj.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wysyp 1 szklankę mieszanki suchych składników. Zetrzyj na tarce 1/4 kostki masła.

Następnie wyłóż połowę jabłek.

Wysyp kolejną szklankę suchych składników, zetrzyj 1/4 kostki masła i wyłóż druga część jabłek. Na górę wysyp pozostałą ilość suchych składników i zetrzyj masło do końca.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 60 minut.
Smacznego!!!

Wypróbuj także:
Pleśniak
Ciasto truskawkowe z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *