Jajko w sosie musztardowym
To jeden z moich ulubionych obiadów! Jako dziecko uwielbiałam jajko w sosie musztardowym i w sumie zostało mi to do dzisiaj 😉 W dodatku to bardzo prosty i szybki obiad, który zrobisz ze składników, które zazwyczaj masz w domu.
Sos musztardowy:
- ok 500 ml wody
- 2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
Wodę zagotuj z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj musztardę, pieprz, sól. Gotuj około 5 minut. W tym czasie rozmieszaj jogurt z mąkami. Dodaj 2-3 łyżki gotującego się sosu i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Wlej do sosu cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw pieprzem i solą do smaku, ewentualnie dodaj więcej musztardy.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i podziel na połówki, a następnie polej sosem.
Najlepiej smakuje z ziemniakami 😉
Smacznego!
Wypróbuj także sos do szparagów.
2 komentarze
Monika
Woow,fajny pomysł,proste i takie inne. Oczywiście do wypróbowania ❤️
pszczółka robotnica
Mam nadzieję, że będzie smakowało – podziel się wrażeniami!