jajko w sosie musztardowym
Dania główne

Jajko w sosie musztardowym

To jeden z moich ulubionych obiadów! Jako dziecko uwielbiałam jajko w sosie musztardowym i w sumie zostało mi to do dzisiaj 😉 W dodatku to bardzo prosty i szybki obiad, który zrobisz ze składników, które zazwyczaj masz w domu.

Sos musztardowy:

  • ok 500 ml wody
  • 2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie

Wodę zagotuj z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodaj musztardę, pieprz, sól. Gotuj około 5 minut. W tym czasie rozmieszaj jogurt z mąkami. Dodaj 2-3 łyżki gotującego się sosu i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Wlej do sosu cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw pieprzem i solą do smaku, ewentualnie dodaj więcej musztardy.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i podziel na połówki, a następnie polej sosem.
Najlepiej smakuje z ziemniakami 😉

Smacznego!

jajko w sosie musztardowym
jajko w sosie musztardowym

Wypróbuj także sos do szparagów.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *