Polędwiczki w sosie meksykańskim
Polędwiczki w sosie meksykańskim to szybki i prosty do wykonania pomysł na obiad. Świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, w towarzystwie tortilli czy tacosów.
Zapraszam!
Krok po kroku w formie video znajdziesz tutaj.
Polędwiczki w sosie meksykańskim
Składniki:
- łyżka oliwy
- duża cebula
- polędwiczki wieprzowe (ok 400 g)
- 2 żabki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- łyżeczka kolendry
- pieprz, sól
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, przesuń na bok. Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na plastry, delikatnie rozpłaszcz je dłonią.
Smaż z dwóch stron.
Dopraw pieprzem, solą, dodaj czosnek i czerwona paprykę pokrojoną w kostkę, smaż razem przez chwilę.
Dodaj fasolę i kukurydzę, a następnie zalej wszystko pomidorami. Przypraw kminem rzymskim, ostrą papryką i kolendrą. Przykryj i duś do miękkości mięsa.
Podawaj z ryżem, zawinięte w tortillę czy nałożone na tacosy.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.