Sałatka snezhanka
Sałatka snezhanka, śnieżanka czy inaczej śnieżna sałata to smak, którym urzekła mnie Bułgaria. Bardzo podobna do greckich tzatzików, jednak w moim odczuciu zdecydowanie łagodniejsza i smaczniejsza. Gusta są oczywiście różne więc zanim zdecydujecie, co Wy wolicie – wypróbujcie ten przepis!
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych czy grillowanych mięs a także warzyw. Mnie najbardziej smakuje podana ze zwykłymi pomidorami, najlepiej malinowym, pokrojonymi w ćwiartki. Zajadałam się tym całe wakacje!
Mam nadzieję, ze Wy również zakochacie się w tym smaku Bułgarii.
Zapraszam!
Krok po kroku w formie video możesz zobaczyć tutaj.
Sałatka snezhanka
Składniki:
- 2 opakowania gęstego jogurtu greckiego/bałkańskiego (po 400 g każdy)
- 1 ogórek szklarniowy
- łyżeczka soli (+ ewentualnie więcej do smaku)
- pęczek koperku
- pieprz
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie garść orzechów włoskich
Dodatkowo będziesz potrzebować półmetrowej gazy. (na przykład takiej)
Sitko umieść na głębokiej misce i wyłóż złożoną gazą. Przełóż na nią jogurt, zawiń lekko dociskając i zawiąż gumką tworząc coś na kształt gałganka. Umieść w lodówce na około 4 godziny w celu pozbycia się nadmiaru serwatki.
Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj łyżeczkę soli i odstaw na jakiś czas żeby puścił wodę.
Wyjmij z lodówki odsączony jogurt. Powinien być bardziej kremowy i mazisty. Dodaj do niego odciśnięte z nadmiaru wody ogórki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do śnieżanki możesz dodać uprażone i posiekane orzechy włoskie. Nie jest to jednak konieczne i bez nich sałatka smakuje równie dobrze.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii SAŁATKI I SURÓWKI.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!