sos do szparagów, szparagi, jajko
Dania główne

Sos do szparagów

Spróbujcie tego sosu – przepadniecie!
Moim skromnym zdaniem to najlepszy sos do szparagów jaki tylko możecie zrobić 😍
Uwielbiam go bez dwóch zdań i mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.

SOS DO SZPARAGÓW

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego (może być też rosół)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • około pół pęczka świeżego koperku
  • pieprz, sól do smaku

Bulion zagotuj z kurkumą. Śmietankę wymieszaj z mąką, dodaj trochę bulionu, wymieszaj i wlej całość z powrotem do garnka cały czas mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki. Dodaj parmezan, koperek, dopraw pieprzem i solą. W razie potrzeby (jeśli sos będzie zbyt gęsty) dodaj odrobinę wody.

Polej sosem szparagi i tyle – można jeść 😉
Smacznego!

sos do szparagów, szparagi, jajko

Wypróbuj także risotto z kurczakiem i szparagami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *