Sos do szparagów
Spróbujcie tego sosu – przepadniecie!
Moim skromnym zdaniem to najlepszy sos do szparagów jaki tylko możecie zrobić 😍
Uwielbiam go bez dwóch zdań i mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.
SOS DO SZPARAGÓW
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego (może być też rosół)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki startego parmezanu
- około pół pęczka świeżego koperku
- pieprz, sól do smaku
Bulion zagotuj z kurkumą. Śmietankę wymieszaj z mąką, dodaj trochę bulionu, wymieszaj i wlej całość z powrotem do garnka cały czas mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki. Dodaj parmezan, koperek, dopraw pieprzem i solą. W razie potrzeby (jeśli sos będzie zbyt gęsty) dodaj odrobinę wody.
Polej sosem szparagi i tyle – można jeść 😉
Smacznego!
Wypróbuj także risotto z kurczakiem i szparagami.