Gulasz wołowy z papryką
Pyszny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką to świetna propozycja na obiad. Z dodatkiem kaszy, ziemniaków, buraczków czy też ogórka kiszonego będzie stanowił sycący i smakowity posilek.
Zapraszam!
Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
Gulasz wołowy z papryką
Składniki:
- około 1 kg wołowiny
- łyżka oleju
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- około 1 litra wody
- 2 marchewki
- pół selera
- mała pietruszka
- około 2 łyżki mąki
- 1 duża czerwona papryka
Na oleju przesmaż drobno posiekany por, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Mięso pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż partiami, przesuwając każdą kolejno usmażoną porcje na bok.
Następnie dodaj wszystkie przyprawy i zalej około 1 litra wrzącej wody. Dodaj warzywa i duś około 2 godziny do miękkości mięsa.
Wyjmij warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj z powrotem do sosu. Paprykę pokrój w kostkę i również dodaj do sosu. Duś razem jeszcze około 10 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Gulasz wołowy z papryką – film krok po kroku
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!