gulasz wołowy z papryką
Dania główne

Gulasz wołowy z papryką

Pyszny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką to świetna propozycja na obiad. Z dodatkiem kaszy, ziemniaków, buraczków czy też ogórka kiszonego będzie stanowił sycący i smakowity posilek.
Zapraszam!

Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

Gulasz wołowy z papryką

Składniki:

  • około 1 kg wołowiny
  • łyżka oleju
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • około 1 litra wody
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • mała pietruszka
  • około 2 łyżki mąki
  • 1 duża czerwona papryka

Na oleju przesmaż drobno posiekany por, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Mięso pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż partiami, przesuwając każdą kolejno usmażoną porcje na bok.
Następnie dodaj wszystkie przyprawy i zalej około 1 litra wrzącej wody. Dodaj warzywa i duś około 2 godziny do miękkości mięsa.
Wyjmij warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę i dodaj z powrotem do sosu. Paprykę pokrój w kostkę i również dodaj do sosu. Duś razem jeszcze około 10 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Gulasz wołowy z papryką – film krok po kroku

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *