chleb orkiszowy na zakwasie
Pieczywo

Chleb orkiszowy na zakwasie

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba unoszącego się w mieszkaniu. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i ten zapach! Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie przed Wami – mam nadzieję, że miło pobudzi wasze zmysły 😉
Zapraszam!

Chleb orkiszowy na zakwasie

Składniki:

  • 500 g maki orkiszowej białej typ 630
  • 300 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego

Jak zrobić zakwas na chleb dowiesz się z wpisu na blogu: „Zakwas na chleb – krok po kroku”

W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki. Ciasto powinno być w miarę zwarte, ale nie suche. Jeśli widzisz suche ślady mąki dolej odrobinę więcej wody.
Przykryj miskę folią, zabezpiecz gumką recepturką i zostaw na blacie kuchennym na około 12-14 godzin. Zazwyczaj mieszam składniki wieczorem i zostawiam ciasto na całą noc a rano piekę chleb.

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat. Złóż ciasto kilka razy i uformuj bochenek chleba. Przełóż go złączeniem do góry do koszyczka rozrostowego lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrastania na 2 godziny.
Po półtorej godziny zacznij nagrzewać piekarnik razem z naczyniem z pokrywką do temperatury 240 stopni.
Przerzuć chleb do nagrzanego garnka, natnij w kilku miejscach, przykryj i piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze ok 20 minut.
Studź na kratce.

Smacznego!

Chleb orkiszowy na zakwasie – film krok po kroku

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *