
Chleb orkiszowy na zakwasie
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba unoszącego się w mieszkaniu. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i ten zapach! Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie przed Wami – mam nadzieję, że miło pobudzi wasze zmysły 😉
Zapraszam!
Chleb orkiszowy na zakwasie
Składniki:
- 500 g maki orkiszowej białej typ 630
- 300 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
Jak zrobić zakwas na chleb dowiesz się z wpisu na blogu: „Zakwas na chleb – krok po kroku”
W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki. Ciasto powinno być w miarę zwarte, ale nie suche. Jeśli widzisz suche ślady mąki dolej odrobinę więcej wody.
Przykryj miskę folią, zabezpiecz gumką recepturką i zostaw na blacie kuchennym na około 12-14 godzin. Zazwyczaj mieszam składniki wieczorem i zostawiam ciasto na całą noc a rano piekę chleb.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat. Złóż ciasto kilka razy i uformuj bochenek chleba. Przełóż go złączeniem do góry do koszyczka rozrostowego lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrastania na 2 godziny.
Po półtorej godziny zacznij nagrzewać piekarnik razem z naczyniem z pokrywką do temperatury 240 stopni.
Przerzuć chleb do nagrzanego garnka, natnij w kilku miejscach, przykryj i piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze ok 20 minut.
Studź na kratce.
Smacznego!
Chleb orkiszowy na zakwasie – film krok po kroku
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!


18 komentarzy
Beata
Dziękuję za przepis!
Jaka jest średnica formy? 🙂
pszczółka robotnica
Mam naczynie około 2,4 litra – takie:
https://allegro.pl/oferta/naczynie-zaroodporne-okragle-2-4-l-termisil-9550342893?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=fc83787d-0fd6-4bf5-a4b0-4837cca7521d#
Elwira
Upiekłam chleb wg przepisu i wyszedł mi straszny gniot, bardzo zbity. Co mogłam zrobić nie tak?
pszczółka robotnica
Nieaktywny zakwas, zbyt słaby na cięższą mąkę, za krótki czas wyrastania… ciężko powiedzieć jaki element zawiódł
Monika
Czy zamiast mąki białej mogę użyć orkiszowej graham typ 1830?
Zależy mi na zachowaniu błonnika pokarmowego w chlebie.
Używam raczej chleba pełnoziarnistego.
Czy ma Pani może wiedzę czy chleb orkiszowy w takiej formie, jak u Pani posiada tyle samo błonnika co chleb pełnoziarnisty ? Nie wiem jak to jest z orkiszem 🙂 Dziekuje
pszczółka robotnica
Można spróbować z mąką pełnoziarnistą – pewnie trzeba będzie więcej podsypać przy formowaniu bochenka a ciasto będzie rzadsze w uwagi na użycie mąki pełnoziarnistej.
Jeśli chodzi o dokładną ilość błonnika nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie – nie liczę makroskładników do przepisów.
Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego Nowego Roku!
Agnieszka
Świetny przepis, chleb wychodzi wspaniały, szkoda że nie można pochwalić się zdjęciem 🙂
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że smakuje.
Kasia
Czy mogę zostawić chleb do wyrastania na dłużej niż 2 godziny? Z kalendarza wychodzi mi, że mogłabym go upiec dopiero po 6 godzinach, czy to mu zaszkodzi?
pszczółka robotnica
6 godzin to może być zbyt długo, chyba że obniżysz temperaturę wyrastania
Patrycja
Czym nacina Pani chleb ? 🙂
pszczółka robotnica
Zazwyczaj zwykłą żyletką lub nożykiem z żyletką. Wszystkie akcesoria wraz z linkami opisałam we wpisie „Akcesoria do chleba”.
Ewa
Dziękuję za przepyszny chleb, wyszedł super, zawsze mam obawy czy chleb na samym zakwasie mi wyjdzie, nie mam okrągłego koszyczka do wyrastania więc dopasowałam papier do pieczenia do żaroodpornego i w nim wyrastał na czas podgrzewania piekarnika i żaroodpornego naczynia przełożyłam do odpowiadającego wielkością i kształtem pojemnika. Polecam ten przepis wszystkim smakoszom chlebka.
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę! Można też skorzystać z durszlaka wyłożonego ściereczką kuchenną jeśli nie posiadasz koszyczka rozrostowego.
Paulina
Chleb wychodzi doskonały! Dziękuję za ten przepis. Czy jeśli chce zrobić podwójną porcję to czy czas pieczenia powinnie być również dwukrotnie dłuższy? Czyli np 60min pod przykryciem i 40 bez przykrycia? Pozdrawiam
pszczółka robotnica
Nie, nie trzeba wydlużać czasu pieczenia. Można piec dokładnie takim samych schematem, ewentualnie wydłuzyć drugą fazę pieczenia.
Kasia
Czy chleb musi być pieczony w naczyniu? Czy można piec go po prostu na kamieniu do chleba? Zastanawiam się jaką ma konsystencję, czy bez naczynia się „rozleje” czy „utrzyma” kształt bochenak
pszczółka robotnica
Podejrzewam, że może się trochę „rozlać” i nie utrzymać kształtu.