
Szybki chleb z gara
Pachnący, z chrupiącą skórką i miękki w środku – domowy chleb, który zrobicie w 2 godziny! Chleb z gara jest idealny jeśli z jakiegoś powodu zabraknie Wam w domu pieczywa. Wypiek nie gwarantuje, że nie trzeba będzie piec raz jeszcze bo znika w tempie zatrważającym 😉
Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłaś/-eś chleba z pewnością sobie poradzisz!
🎥 Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
SZYBKI CHLEB Z GARA
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (typ 750 lub 650)
- łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
Mąkę z solą wsyp do miski.
Droższe rozpuść w wodzie a następnie wlej do mąki i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Może się zdarzyć, że mąka jest sucha i wtedy potrzeba odrobinę więcej wody. Dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno być gęste, ale nie powinno być widać miejsc z suchą mąką. W misce powinno tworzyć w miarę zwartą całość.
Ciasto przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około godzinę.
Po tym czasie wstaw do piekarnika garnek z pokrywką (!) lub naczynie żaroodporne z przykrywką i zacznij nagrzewanie do temperatury 240 stopni. Upewnij się, że naczynie którego używasz może być wykorzystywane w piekarniku w takiej temperaturze.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Będzie ono lejące i nie takie zwarte jak na początku – tak ma być. (Konsystencję możesz sprawdzić na filmie – odnośnik wyżej.)
Złóż chleb kilka razy, uformuj kule, przykryj ściereczką i zostaw na blacie na około 5-10 minut.
Ponownie przełóż ciasto kilkukrotnie, uformuj bochenek i umieść w koszyczku rozrostowym lub durszlaku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieść w koszyczku złączeniem do góry. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Wyjmij ostrożnie gorący garnek lub naczynie żaroodporne z piekarnika, zdejmij pokrywkę a następnie sprawnie szybkim ruchem przerzuć chleb do naczynia, natnij ostrym nożem. Jeśli chcesz możesz zrobić ładne wzorki. Przykryj naczynie lub garnek pokrywką i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut w temperaturze 240 stopni.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze ok 20-25 minut. Wyjmij chleb z piekarnika.
Studź na kratce.
Smacznego!
chleb z gara

Spróbuj także:
Chlebek do żurku
Chałka


4 komentarze
Ania
Najlepszy i najszybszy chleb, a dodatkowo pięknie się prezentuje
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 😀
Dorota
witam. a można drożdże suche
pszczółka robotnica
Można jak najbardziej, wtedy dodajemy je bezpośrednio do mąki.