zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy
Dania główne

Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy

Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy to smaczna i prosta do wykonania zdrowa i pożywna propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę, że zadowoli podniebienie niejednego smakosza.
Zapraszam!

Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 2-3 suszone pomidory bez zalewy
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj pomidory i przesmaż przez chwilę. Dodaj cukier, przyprawy i posiekane suszone pomidory.
W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę, dodaj do sosu.
Usmaż naleśniki (ilość sosu podana na około 6 sztuk). Przepis na pyszne naleśniki znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.
Napełniaj naleśniki sosem, składaj w trójkąty, układaj w naczyniu żaroodpornym.
Posyp startym żółtym serem lub mozzarellą.
Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *