pierogi z dynią
Dania główne

Pierogi z dynią

Co zrobić z dyni? Na pewno zadajesz sobie to pytanie w jesiennym sezonie. Spieszę z pomocą! Pierogi z dynią! Miękkie, sycące z delikatny a zarazem lekko pikantnym farszem – musisz ich spróbować koniecznie! Przepadniesz!
Łap przepis!

Pierogi z dynią

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 200 ml wrzątku

Masło rozpuść we wrzątku a następnie stopniowo dodawaj do mąki z solą zagniatając ciasto. Wyrabiaj ciasto 7-10 minut a następnie zawiń kulę w papier do pieczenia i nakryj miską. Pozostaw tak na około pół godziny.

Farsz:

  • 500 g puree z dyni (możesz użyć dowolnej – polecam hokaido lub piżmową)
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • papryka czerwona słodka wędzona
  • gałka muszkatołowa

Cebulkę posiekaj drobno, przesmaż na łyżce masła i dodaj do puree z dyni. Do miski dodaj przeciśnięty przez praskę twaróg i czosnek. Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową i papryką. Wymieszaj dokładnie.

Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z przesmażoną na maśle cebulką. Możesz także posypać startym parmezanem.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.

pierogi z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *