łazanki z kapustą i sosem pieczarkowym
Dania główne

Łazanki z kapustą i sosem pieczarkowym

Łazanki z kapusta i sosem pieczarkowym to pyszna i szybka propozycja na obiad. Trochę inna niż wszystkie dotychczas napotkane w internetach bo bez mięsa i bez kapusty kiszonej, ale zapewniam, że równie pyszna 😉

Łazanki z kapustą

Składniki:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • mała główka białej kapusty (lub pół dużej)
  • pieprz
  • sól
  • duża łyżka masła

Kapustę posiekaj w grubszą kostkę, zalej wodą i gotuj w osolonej wodzie aż zmięknie. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
W dużym garnku rozpuść masło następnie dodaj do niego obgotowaną kapustę i chwilę przesmaż. Dodaj makaron i przypraw obficie pieprzem.

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • około 500 g pieczarek
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i smaż aż będą miękkie. Zalej całość śmietanką i odrobiną wody. Duś chwilę, dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaną w odrobinie wody i gotuj jeszcze chwilę.

Łazanki z kapustą podawaj na ciepło polane sosem pieczarkowym.

Smacznego!

łazanki z kapustą i sosem pieczarkowym
łazanki z kapustą i sosem pieczarkowym

Spróbuj także Spaghetti z pieczarkami.
Zapraszam Cię także na mój Instagram, gdzie codziennie dzielę się pyszną propozycją na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *