bitki wołowe
Dania główne,  Okazje,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Bitki wołowe

Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko – idealne na obiad! Zwłaszcza ten uroczysty! Bitki wołowe czyli klasyka kuchni polskiej. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Bitki wołowe najlepiej smakują mi z kluskami śląskimi – przepis znajdziesz tutaj, ale równie dobrze możesz podać je z kaszą czy ziemniakami.

Na bitki wołowe najlepsza będzie wołowina zrazowa, ewentualnie rozbratel lub łopatka wołowa.

Bitki wołowe

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • garść suszonych grzybów
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wołowinę pokrój w około 1-1,5 cm plastry i rozbij tłuczkiem do mięsa. Polecam użyć ciężkiego metalowego tłuczka (na przykład takiego), gdyż wołowina nie rozbija się tak łatwo. Nie spodziewajmy się też, że uzyskamy zupełnie płaskie jak naleśniki kawałki mięsa 🙂

Rozbite mięso dopraw pieprzem i solą a następnie smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone kawałki mięsa przełóż do oddzielnego garnka a na pozostałym tłuszczu przesmaż posiekaną w kostkę lub pióra cebulę.
Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. Całość przełóż do garnka z mięsem. W czajniku zagotuj wodę a następnie opłukując niewielką ilością wrzątku patelnię, przenieś cały tłuszcz do garnka. Czynność powtórz kilka razy aż woda przykryje mięso w garnku.
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i garść suszonych grzybów. Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości mięsa. Czas duszenia zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa i może trwać od godziny do dwóch.
Posmakuj i ewentualnie dopraw pieprzem i solą do smaku.

Pod koniec gotowania sos możesz zagęścić rozprowadzając w niewielkiej ilości wywaru łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodając z powrotem do garnka.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

Wypróbuj także inne przepisy z mojego bloga z propozycjami na obiad – znajdziesz je tutaj.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *