kluski śląskie
Dania główne

Kluski śląskie

Choć nie jestem ze śląska to kluski śląskie uwielbiam! Miękkie, delikatne polane sosem mhhhmmm – niebo w gębie!
Ta tradycyjna potrawa przygotowywana z ziemniaków i mąki ziemniaczanej doczekała się wielu kombinacji i przepisów: z jajkiem, bez jajka, z żółtkiem itd. Dziś pokażę Wam jak ja przygotowuję swoje kluski. Jeśli masz ochotę skorzystać z mojego sposobu – proszę bardzo!
Smacznego!

Film „jak zrobić kluski śląskie” z instrukcją krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

Kluski śląskie

  • ziemniaki (około 1 kg)
  • mąka ziemniaczana (tyle ile trzeba – zaraz wytłumaczę)
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Ziemniaki obierz i ugotuj. Najlepiej jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ugnieść delikatnie w misce. (Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia też śmiało możesz je wykorzystać.) Podziel na cztery równe części rysując krzyż. Wybierz jedną część i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną z małą górką. Dodaj jajko i sól, zagnieć ciasto. Nie zagniataj zbyt długo bo stanie się klejące i będzie Ci się ciężko pracowało, wystarczy chwila do połączenia składników.
Zrób z ciasta wałeczki, krój na kawałki i formuj małe kulki. Delikatnie je spłaszcz a na środku zrób wgłębienie za pomocą drewnianej łyżki. Aby nie przyklejała się do ciasta możesz ją zanurzyć w mące ziemniaczanej.
Wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. do zrazów czy pieczeni.

Smacznego!

Kluski śląskie – wykonanie krok po kroku

Więcej filmów krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube – zapraszam do subskrypcji.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *