Risotto ze szparagami i kurczakiem
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo zyskuje coraz bardziej na popularności a dań z jego wykorzystaniem przybywa.
Przed Wami jedno z najpyszniejszych, moim zdaniem, dań z użyciem szparagów – kremowe i delikatne risotto ze szparagami i kurczakiem. Można je zrobić w wersji z kurczakiem lub bezmięsnej – decyzja należy do Ciebie.
Takim obiadem nie pogardzi największy smakosz!
Składniki:
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 200 g ryżu do risotto (arborio)
- ok 1.5 litra bulionu lub rosołu
- 2 pęczki szparagów
- łyżka masła
- 3 czubate łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze dwie minuty. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażyć. Na patelnię wrzucić suchy ryż do risotto i smażyć kilka minut aż stanie się szklisty. Wlać część bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewać kolejne części bulionu i postępować tak samo, aż ryż będzie al dente. Wtedy, z ostatnią porcją bulionu, dodać do ryżu pokrojone szparagi (główek nie kroimy, dodajemy w całości). Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy masło i parmezan, mieszamy.
Smacznego!
I jak? Spróbujesz?
Obiecuję Ci, że będzie pysznie!
A może nie lubisz szparagów? Próbowałaś-eś kiedyś w takiej wersji?