risotto ze szparagami i kurczakiem
Dania główne

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo zyskuje coraz bardziej na popularności a dań z jego wykorzystaniem przybywa.
Przed Wami jedno z najpyszniejszych, moim zdaniem, dań z użyciem szparagów – kremowe i delikatne risotto ze szparagami i kurczakiem. Można je zrobić w wersji z kurczakiem lub bezmięsnej – decyzja należy do Ciebie.
Takim obiadem nie pogardzi największy smakosz!

Składniki:

  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu do risotto (arborio)
  • ok 1.5 litra bulionu lub rosołu
  • 2 pęczki szparagów
  • łyżka masła
  • 3 czubate łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze dwie minuty. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażyć. Na patelnię wrzucić suchy ryż do risotto i smażyć kilka minut aż stanie się szklisty. Wlać część bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewać kolejne części bulionu i postępować tak samo, aż ryż będzie al dente. Wtedy, z ostatnią porcją bulionu, dodać do ryżu pokrojone szparagi (główek nie kroimy, dodajemy w całości). Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy masło i parmezan, mieszamy.
Smacznego!

I jak? Spróbujesz?
Obiecuję Ci, że będzie pysznie!
A może nie lubisz szparagów? Próbowałaś-eś kiedyś w takiej wersji?

risotto ze szparagami i kurczakiem
risotto ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *