krokiety z mięsem z rosołu
Dania główne,  Zupy

Krokiety z mięsem z rosołu

Kiedy nie wiemy co zrobić z mięsem, które zostało nam po rosole mamy dwa wyjścia. Albo zrobić z niego pasztet albo pyszne krokiety. Krokiety z mięsem z rosołu będą idealnym uzupełnieniem tej królowej zup. Podane razem stworzą pyszny i sycący posiłek.

Jak zawijać krokiety możesz zobaczyć na moim Instagramie w relacji wyróżnionej – tutaj.

Krokiety z mięsem z rosołu

Składniki:

  • ugotowane mięso z rosołu
  • ugotowane warzywa z rosołu:
    • 1/2 selera
    • 2 marchewki
    • pietruszka
  • 1-2 duże chochle rosołu
  • pieprz
  • 2-3 duże łyżki majeranku
  • naleśniki
  • 2-3 duże chochle ciasta naleśnikowego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Mięso i warzywa zmiel przez maszynkę. Do masy dodaj majeranek, pieprz i rosół a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na usmażone naleśniki i zawijaj według instrukcji pokazanej na filmiku (patrz wyżej).

Zawinięte rulony obtaczaj w cieście naleśnikowym a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z rosołem.

Smacznego!

Przepis na pyszne, elastyczne naleśniki – idealne do zawijania – znajdziesz na moim blogu we wpisie Naleśniki, natomiast jak ugotować pyszny rosół dowiesz się tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *