Krokiety z mięsem z rosołu
Kiedy nie wiemy co zrobić z mięsem, które zostało nam po rosole mamy dwa wyjścia. Albo zrobić z niego pasztet albo pyszne krokiety. Krokiety z mięsem z rosołu będą idealnym uzupełnieniem tej królowej zup. Podane razem stworzą pyszny i sycący posiłek.
Jak zawijać krokiety możesz zobaczyć na moim Instagramie w relacji wyróżnionej – tutaj.
Krokiety z mięsem z rosołu
Składniki:
- ugotowane mięso z rosołu
- ugotowane warzywa z rosołu:
- 1/2 selera
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1-2 duże chochle rosołu
- pieprz
- 2-3 duże łyżki majeranku
- naleśniki
- 2-3 duże chochle ciasta naleśnikowego
- bułka tarta do panierowania
- olej lub masło klarowane do smażenia
Mięso i warzywa zmiel przez maszynkę. Do masy dodaj majeranek, pieprz i rosół a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na usmażone naleśniki i zawijaj według instrukcji pokazanej na filmiku (patrz wyżej).
Zawinięte rulony obtaczaj w cieście naleśnikowym a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z rosołem.
Smacznego!
Przepis na pyszne, elastyczne naleśniki – idealne do zawijania – znajdziesz na moim blogu we wpisie Naleśniki, natomiast jak ugotować pyszny rosół dowiesz się tutaj.
2 komentarze
Ania
Krokiety po rosole wyszły przepyszne 🙂
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że smakowały i dziękuję za miły komentarz.