rogale z powidłami rogaliki drożdżowe
Ciastka,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny

Rogale z powidłami

Pyszne rogaliki drożdżowe wypełnione powidłami lub marmoladą – czy może być coś lepszego do popołudniowej kawusi? Ciasto nie wymaga długiego wyrastania więc zrobisz je w mgnieniu oka 😉
Rogale możesz dodatkowo posmarować lukrem.

Rogale z powidłami

Składniki na ok 50 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 g jogurtu naturalnego (możesz też użyć śmietany 18%)
  • 55 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali
  • powidła lub marmolada do nadziewania (Przepis na pyszne domowe powidła znajdziesz tutaj.)

Rogale – wykonanie:

Masło rozpuścić i schłodzić.
Drożdże rozmieszać z cukrem, jogurtem lub śmietaną i dwiema łyżkami mąki, odstawić na około 10 minut aż drożdże ruszą.
Mąkę, sól, jajka, wystudzone masło oraz zaczyn z drożdży połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw na chwilę (5-10 minut) aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj stolnicę, wałek oraz blaszki, które należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotuj także powidła, dżem lub marmoladę.
Kawałki ciasta wałkuj na kształt okręgu, wycinaj trójkąty, nakładaj dżem i zwijaj rogaliki.


Układaj na blaszce, przykryj ściereczką na około 10 minut w celu napuszenia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 15 minut.

Sprawdź inne moje przepisy i szukaj codziennej dawki inspiracji na moich mediach społecznościowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *