drożdżówki z kruszonką
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Drożdżówki z kruszonką

W prostocie siła! Najprostsze na świecie drożdżówki z kruszonką a takie pyszne! Delikatne, puszyste ciasto ze słodką posypką – do tego kubek ciepłej kawy i jestem w niebie 😉
Zapraszam!

Drożdżówki z kruszonką – 8 sztuk

Rozczyn:

  • 150 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki

Drożdże rozprowadź w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodaj:

  • 1 jajko
  • łyżeczkę cukru waniliowego
  • 300 g mąki
  • szczyptę soli
  • 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj kulę a następnie rozpłaszcz ją na kształt drożdżówki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką do ponownego wyrastania na około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę.

Kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Ucieraj składniki na sypką kruszonkę w razie potrzeby podsypując mąką.

Drożdżówki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studź na kratce.

Polukruj:

  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzątku

Cukier puder wymieszaj z wrzątkiem na gładki, gęsty lukier. W razie potrzeby dodaj więcej wody do pożądanej konsystencji.

Smacznego!

Film krok po kroku

Wypróbuj inne wypieki z kategorii DROŻDŻOWE z mojego bloga.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *