Drożdżówki z kruszonką
W prostocie siła! Najprostsze na świecie drożdżówki z kruszonką a takie pyszne! Delikatne, puszyste ciasto ze słodką posypką – do tego kubek ciepłej kawy i jestem w niebie 😉
Zapraszam!
Drożdżówki z kruszonką – 8 sztuk
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 30 g mąki
Drożdże rozprowadź w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj:
- 1 jajko
- łyżeczkę cukru waniliowego
- 300 g mąki
- szczyptę soli
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj kulę a następnie rozpłaszcz ją na kształt drożdżówki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką do ponownego wyrastania na około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Kruszonkę:
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Ucieraj składniki na sypką kruszonkę w razie potrzeby podsypując mąką.
Drożdżówki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studź na kratce.
Polukruj:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
Cukier puder wymieszaj z wrzątkiem na gładki, gęsty lukier. W razie potrzeby dodaj więcej wody do pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Film krok po kroku
Wypróbuj inne wypieki z kategorii DROŻDŻOWE z mojego bloga.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!