![drożdżowe rollsy z makiem](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/07/makowe_rollsy_1-1140x1140.jpeg)
Makowe rollsy
Makowe rollsy to nic innego jak puszyste drożdżowe bułeczki ze słodką masą makową pełną bakalii. Słodkie, małe ciacho w sam raz do popołudniowej kawki 😉 Możesz serwować polane lukrem lub zajadać bez.
To trochę takie wigilijne makowce w mini wersji.
Makowe rollsy ok 18 sztuk
Rozczyn:
- 170 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 50 g mąki
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrobić ciasto przez około 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto przełożyć na blat odwracając miskę pozwolić aż samo opadnie. Chwilę zarobić a następnie rozwałkować na duży prostokąt.
Nałożyć masę makową zostawiając około 2 cm wolnego ciasta od górnego brzegu do zlepienia. Zawinąć w rulon, a następnie pociąć na około 2 cm kawałki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.
Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polukruj lub nie.
Masa makowa:
- 100 g suchego mielonego maku
- 250 ml mleka
- łyżka miodu
- bakalie (morele, rodzynki, migdały, orzechy – posiekać na mniejsze kawałki, ilość wg uznania)
Mak wsypać do gorącego mleka, dodać bakalie, gotować na wolnym ogniu aż całkowicie wchłonie płyn. Na końcu dosłodzić miodem do smaku.
Smacznego!
![makowe rollsy drożdżowe](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/07/makowe_rollsy_4-1024x1024.jpeg)
Spróbuj także:
Cynamonowe rollsy
![sos do szparagów, szparagi, jajko](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/07/sos_do_szparagow-75x75.jpeg)
![naleśniki suzette](https://pszczolkarobotnica.pl/wp-content/uploads/2021/07/Nalesniki_suzette-75x75.jpeg)