
Pierniczki
Świąteczne wypieki zawsze zaczynam od pierniczków! Przygotowuję je zazwyczaj w okolicach 6 grudnia. Przechowywane w szczelnie zamkniętych puszkach zachowują świeżość aż do świat. Oczywiście jest duże ryzyko, że ktoś je wcześniej zje, ale mam to na uwadze robiąc co roku ilości hurtowe. 😉
Pierniczki te idealnie nadają się do lukrowania. Możesz na nich wyczarować piękne wzory zwykłym lukrem lub lukrem królewskim. Do barwienia lukru polecam Ci barwniki firmy Wilton – kupisz je tutaj.
Jak upiec idealne pierniczki dowiesz się z wpisu na moim blogu o tym samym tytule (kliknij tutaj).
Świąteczne pierniczki
Składniki:
- szklanka płynnego miodu
- 160 g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 4 czubate szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (Jeśli lubisz mocno korzenne smaki – dodaj więcej. Jak wybrać dobrą przyprawę do piernika dowiesz się tutaj.)
- 2 łyżki ciemnego kakao
Miód i masło podgrzej a następnie przestudź.
Na blat wysyp wszystkie pozostałe składniki, dodaj jajka i powoli dolewając przestudzoną masę wyrabiaj ciasto.
Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Wyjmuj porcjami i wałkuj na grubość około 2 mm w razie potrzeby podsypując mąką.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studź na kratce. Dekoruj lukrem po całkowitym wystudzeniu. Przechowuj w szczelnie zamkniętych puszkach lub słoikach.
Smacznego!
Aby pierniczki były błyszczące po upieczeniu jeszcze gorące można posmarować cienką warstwą białka pasteryzowanego.


2 komentarze
Krystyna_Polanowicz
Witaj, przepis wydaje się świetny,jednak mam jedno pytanie: ile mniej wiecej wychodzi pierniczkow z takiej ilosci ciasta???
pszczółka robotnica
Hej, Z tej porcji wyjdzie około 100-150 pierniczków w zależności od wielkości foremek.