jak upiec najlepsze pierniczki
Wigilia i Boże Narodzenie,  Ciastka

Pierniczki

Świąteczne wypieki zawsze zaczynam od pierniczków! Przygotowuję je zazwyczaj w okolicach 6 grudnia. Przechowywane w szczelnie zamkniętych puszkach zachowują świeżość aż do świat. Oczywiście jest duże ryzyko, że ktoś je wcześniej zje, ale mam to na uwadze robiąc co roku ilości hurtowe. 😉

Pierniczki te idealnie nadają się do lukrowania. Możesz na nich wyczarować piękne wzory zwykłym lukrem lub lukrem królewskim. Do barwienia lukru polecam Ci barwniki firmy Wilton – kupisz je tutaj.

Jak upiec idealne pierniczki dowiesz się z wpisu na moim blogu o tym samym tytule (kliknij tutaj).

Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • szklanka płynnego miodu
  • 160 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 4 czubate szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (Jeśli lubisz mocno korzenne smaki – dodaj więcej. Jak wybrać dobrą przyprawę do piernika dowiesz się tutaj.)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Miód i masło podgrzej a następnie przestudź.
Na blat wysyp wszystkie pozostałe składniki, dodaj jajka i powoli dolewając przestudzoną masę wyrabiaj ciasto.
Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Wyjmuj porcjami i wałkuj na grubość około 2 mm w razie potrzeby podsypując mąką.

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studź na kratce. Dekoruj lukrem po całkowitym wystudzeniu. Przechowuj w szczelnie zamkniętych puszkach lub słoikach.

Smacznego!

Aby pierniczki były błyszczące po upieczeniu jeszcze gorące można posmarować cienką warstwą białka pasteryzowanego.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *