jak upiec najlepsze pierniczki
Od kuchni,  Wigilia i Boże Narodzenie

Jak upiec najlepsze pierniczki?

Pierniczki to nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej tak jest u nas w domu. Na kilka tygodniu przed świętami nasza kuchnia zamienia się w prawdziwą fabrykę pierniczków. Co roku robimy je w ilościach hurtowych, dekorujemy a potem obdarowujemy rodzinę. Wszyscy tak bardzo przyzwyczaili się do tej tradycji, że nie sposób jej zmienić. 🙂

Jak upiec najlepsze pierniczki? W tym wpisie poznacie kilka moich zasada, którymi kieruję się przy pieczeniu. Dzięki temu jeszcze nie zdarzyło mi się żeby pierniczki się nie udały albo komuś nie smakowały.

Jak upiec najlepsze pierniczki? – moje sprawdzone sposoby na idealne pierniczki!

Sprawdzony przepis

Po pierwsze postaw na sprawdzony przepis. Ja od lat korzystam z tego samego przepisu i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Znajdziesz go na moim blogu – tutaj.

Przyprawa do piernika

Zawsze kupuję przyprawę do piernika bez zbędnych dodatków dzięki temu ciasto jest aromatyczne. Zestawienie przypraw do piernika znajdziesz we wpisie Przyprawa do piernika – jaką wybrać i moje 3 ulubione! na moim blogu. Ilość przyprawy dostosuj do swoich preferencji smakowych – lubisz bardziej korzenne wypieki, dodaj jej więcej.

Cukier

Do ciasta zamiast zwykłego drobnego cukru używam cukru pudru. Dzięki temu ciasto wychodzi gładkie i dobrze się wałkuje.

Miód

Stawiam na miód naturalny!
Jeśli miód się skrystalizował, a zapewne tak jest w przypadku miodu naturalnego – dzień przed pieczeniem podgrzewam słoik w z miodem w kąpieli wodnej do temperatury 40 stopni aby stał się płynny.
Dzięki temu ciasto jest gładkie, a pierniczki kształtne.

Ciasto

Przed pieczeniem wstawiam ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin. Wyjmuję przed pieczeniem partiami z lodówki. W ten sposób wałkuje się bez problemu i nie wymaga dużego podsypywania mąką.

Pieczenie

Pierniczki piekę na 2-3 tygodnie przed świętami i przechowuję w puszce. Można je też zrobić na ostatnią chwilę i są równie dobre od razu po upieczeniu. Jeśli zostawimy je na wierzchu będą miękły pochłaniając wilgoć z otoczenia i nie będą już takie chrupiące.

Mam nadzieję, że teraz już wiesz jak upiec najlepsze pierniczki?

Do barwienia lukru polecam Ci barwniki firmy Wilton – kupisz je tutaj.

Spróbuj także pysznych ciasteczek korzennych.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio bez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *