tort z kremem mascarpone i wiśniami jak dobrać wielkość tortu
Od kuchni

Jak dobrać wielkość tortu do ilości gości?

Jedno z częściej zadawanych mi pytań we wiadomościach i w komentarzach pod postami z tortami na Instagramie to „na ile osób tort?” „Jaka średnica tortu na 20 osób?”

Jak dobrać wielkość tortu do ilości gości okazuje się nie lada wyzwaniem i nie ukrywam, że też często mam z tym problem bo przede wszystkim chcę żeby moi goście byli zadowoleni i najedzeni 😉

Nie jestem profesjonalnym cukiernikiem więc robiąc swoje domowe torty zawsze kieruję się zasadą „żeby dla każdego wystarczyło” i może zostało na małą dokładkę. Zazwyczaj zakładam, że każdy kawałek będzie miał średnio 2-3 cm. Wielkość tak naprawdę musisz uzależnić od rodzaju tortu. Inaczej będzie się kroił tort bezowy a inaczej tort z kremami na śmietanie czy maśle.

To jak to policzyć? Jak dobrać wielkość tortu?

Być może niektórych zmartwię, ale musimy cofnąć się w czasie do lekcji matematyki i geometrii. Nie bójcie się! Nie będzie tak strasznie i nie będziemy liczyć pola powierzchni ostrosłupa a jedynie wykorzystamy wzór na obwód koła czyli 2πr (gdzie liczba π = 3,14)

Jeśli założymy, że naszym 20 gościom zaserwujemy po 3 cm kawałku tortu nasze obliczenia będą wyglądały następująco:

20x3cm = 60cm

60 cm to nasz obwód tortu czyli 2πr.

No dobra, ale jak z tego zrobić średnicę? Średnica naszego tortu, zapisywana symbolem Ø (fi) to 2xr. Mając wynik obwodu koła obliczymy promień i pomnożymy go przez 2 uzyskując w ten sposób średnicę naszego tortu.

2πr =60 cm

60/ 2π=r

r=9,55 cm

Ø=19 cm

Nasz tort dla 20 gości powinien mieć średnicę 19 cm jeśli założymy, że kawałek tortu będzie miał 3 cm.

A co jak nie mam regulowanego rantu i chcę obliczyć ile porcji wyjdzie mi z mojej blaszki?

Jeśli masz jedną formę, załóżmy o średnicy 24 cm, również możesz obliczyć ile porcji tortu uzyskasz –

wykorzystując ten sam wzór na obwód koła.

Ø = 22 cm zatem r = 11 cm

obwód = 2 x 3,14 x 11 cm

obwód = 69 cm

Jeśli chcesz zaserwować gościom 3 cm kawałki tortu to dzieląc obwód przez 3 uzyskasz ilość porcji. W naszym przykładzie będzie to 23 porcje.

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam dostosować wielkość Waszych domowych tortów do ilości gości.
Udanych wypieków!

Przepisy na TORTY znajdziesz na moim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *