pasztet po rosole
Wielkanoc,  Okazje,  Śniadania,  Sylwester,  Wigilia i Boże Narodzenie

Pasztet po rosole

Kiedy zostaje nam mięso z rosołu często mamy dylemat jak je wykorzystać poza tym, ze możemy je po prostu zjeść lub dodać do samego rosołu. Ja zazwyczaj robię krokiety z mięsem z rosołu lub piekę tzw. „pasztet po rosole”. Dodaję do niego również warzywa, które gotowały się w rosole i w ten sposób wykorzystuję wszystko – nic się nie zmarnuje 😉

Pasztet po rosole

Składniki:

  • mięso z porcji rosołowej (polecam wykorzystać tutaj np. duże skrzydło z indyka)
  • ugotowane warzywa z rosołu:
    • 4 marchewki
    • pietruszka korzeń
    • 1/2 selera
    • duża cebula
  • bułka namoczona w pół szklanki rosołu i odciśnięta z nadmiaru (Jeśli nie masz bułki możesz użyć 2-3 kromek chleba.)
  • duża łyżka masła (mięso z indyka jest chude – dlatego należy dodać do niego odrobinę tłuszczu aby lepiej związać pasztet)
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • Przyprawy:
    • 2 duże łyżki majeranku
    • pieprz, sól

Mięso oddziel od kości i razem z warzywami i namoczoną bułką zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj masło, przyprawy i żółtka jaj, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę a następnie dodaj do pasztetu i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Przełóż do blaszki wysmarowanej olejem i opruszonej bułką tartą.
Piecz ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudź całkowicie przed krojeniem. Polecam upieczony pasztet po wystudzeniu wstawić na noc do lodówki i kroić dopiero kolejnego dnia.

Smacznego!

Przepis na pyszny rosół znajdziesz na moim blogu – tutaj.

pasztet po rosole

Śledź na bieżąco kulinarne inspiracje na moim profilu na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *