rosół z makaronem, marchewką i natką pietruszki
Zupy

Rosół

Czy jest ktoś kto go nie zna?
Czy jest ktoś u kogo nie było rosołu na niedzielny obiad?
I choć to najbardziej popularna zupa na polskich stołach to założę się, że każdy robi go inaczej. To trochę tak, jak z sałatką jarzynową – niby wszędzie ta sama, a u każdego smakuje inaczej.

Na Waszą prośbę dziś mam dla Was mój sposób na rosół.
I zdradzę Wam sekret.
Wiecie, że jeszcze nie tak dawno bałam się go ugotować? Byłam przekonana, że to wiedza tajemna i że na pewno wyjdzie mi mętny.
Nic takiego oczywiście się nie wydarzyło.
Metodą prób i błędów doszłam do mojego rosołu idealnego – bez kostek rosołowych i maggi w płynie. Uwierz – da się zrobić pyszny rosół bez dodatkowych wspomagaczy.
A jaki jest Twój rosół idealny? Mamy, babci a może jeszcze kogoś innego?

Składniki na rosół:

  • porcja rosołowa (z indyka, kurczaka lub wołowa – lubię czasami pomieszać mięso, wtedy rosół nabiera innego, bardziej wyrazistego smaku)
  • 4 duże marchewki
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • zielona część pora
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka lubczyku lub pęczek świeżego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli

Mięso umyć i umieścić w garnku. Zalać około 2-3 litrami wody, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i zebrać szumowiny.

Tutaj zatrzymam się na chwilę bo to trochę kontrowersyjna kwestia 😉 Wiele osób nie zbiera szumów z rosołu i takie postępowanie też jest jak najbardziej w porządku. W ostateczności wszystkie te „farfocle” opadną na dno garnka a rosół będzie równie klarowny co w przypadku ich zebrania. Ja robię to raczej z przyzwyczajenia niż z konieczności.

W moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa rozbić pieprz, ziele angielskie i czosnek a następnie dodać do wywaru razem z solą.

moździerz

Przykryć i gotować na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotować warzywa. Cebule opalić na gazie lub suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Natkę pietruszki i lubczyk, jeśli używasz świeżego, obwiązać białą nitką a następnie dodać wszystkie te rzeczy do rosołu. W garnku powinno być ciasno a woda powinna tylko delikatnie przykrywać zawartość garnka, wtedy rosół będzie esencjonalny. Gotować na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką przez ok 3-4 godziny.

garnek z gotującym się rosołem


Tajemnicą dobrego i aromatycznego rosołu jest jego długie i powolne gotowanie. W trakcie gotowania nie należy również dolewać do niego wody, w ten sposób bowiem rozcieńczamy jego naturalny smak.
W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!

Przepis video znajdziesz w poście na moim Instagramie klikając tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *