zupa ogórkowa
Zupy

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyk w kuchni polskiej, a jednak każdy robi jakoś inaczej. Wiadomo – ile gospodyń – tyle przepisów i sposobów.
Przed Wami mój sposób, który być może Was zainspiruje do swoich kuchennych eksperymentów.

Zapraszam!

Zupa ogórkowa dla całej rodziny:

  • udko z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • łyżeczka suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • por – zielona część
  • 1/4 selera
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 1-2 litrowe słoiki ogórków kiszonych
  • 4 ziemniaki

Swoją zupę ogórkową zaczynam robić tak jak rosół. Wpis o rosole znajdziesz tutaj.

Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą, zagotuj. Zbierz szumowiny a następnie dodaj sól, rozbite ziarna pieprzu, ziela angielskiego i ząbki czosnku. Dodaj liść laurowy, natkę pietruszki i lubczyk. Cebulę opal na suchej patelni i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę marchew, seler i pietruszkę, dodaj do zupy. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości.
Wyjmij ugotowane mięso, oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy.
Ogórki obierz (lub nie jeśli wolisz ze skórką) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do zupy dopiero kiedy ziemniaki będą miękkie.

Ja osobiście lubię ogórki z grubsza obrane. Nie smażę ich też na maśle przed dodaniem do zupy, choć wiem, że ta metoda ma wielu zwolenników.
Ogórki zawsze dodawaj dopiero wtedy gdy ziemniaki będą miękkie – w przeciwnym razie pod wpływem kwasu, nie ugotują się.
Swojej zupy nie zabielam śmietaną, ale jeśli Ty lubisz – zrób to.
I obiad gotowy!

Przepis na idealne ogórki kiszone znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) i wkrótce na blogu.

zupa ogórkowa
zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *