zupa pomidorowa z makaronem
Zupy

Zupa pomidorowa

Mój młodszy syn nie lubi pomidorowej, ale ZUPĘ MIŁOŚCI zje ze smakiem.
Dlaczego pomidorowa to zupa miłości?

Poderwałam na nią mojego męża. 😉
Kiedy po wielu godzinach rozmów na Gadu-Gadu (jest tu w ogóle ktoś z pokolenia Gadu-Dagu???) umawialiśmy się na pierwsze oficjalne spotkanie „na żywo” zaproponowałam żeby przyszedł do mnie do akademika na obiad.
On myślał, że żartuję, a ja mówiłam poważnie. Przyszedł, zjadł, dokładki nie chciał a potem poszliśmy na spacer. Przez cały czas wracał w rozmowie do tej zupy! Mówił o niej non stop!
Myślałam, że mu nie smakowała, a on był zachwycony. Dopiero po długim czasie przyznał, że głupio mu było prosić o dokładkę.

Do tej pory śmiejemy się, że poderwałam go na tę zupę.
Po prostu wiedział, że przy mnie z głodu nie umrze 😉
Taka to historia miłości z zupą w tle. Zatem przed Wami moja wersja tego klasyka. Na zupę miłości to chyba dacie się namówić, co? 😉

ZUPA POMIDOROWA

Składniki:

  • duże udko z kurczaka z biodrem
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • pęczek natki pietruszki
  • cebula
  • kawałek pora (najlepiej zielona część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • łyżeczka lubczyku
  • 10 ziaren pieprzu
  • koncentrat pomidorowy (słoiczek 190 g)
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru

Swoją zupę zaczynam robić tak jak rosół. Przepis i wskazówki dotyczące go wykonania znajdziesz tutaj, a przepis video znajdziesz na moim Instagramie – tutaj.

Udko z kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej ok 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i zbierz szumowinę.
Na suchej patelni przypal cebulę przekrojoną na pół. Do wywaru dodaj sól, liście laurowe, lubczyk i owinięty nitką pęczek natki pietruszki. W moździerzu rozbij ziarna pieprzu, następnie ziela angielskiego i czosnek. Jeżeli nie masz moździerza możesz to zrobić tłuczkiem do mięsa. Dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu a w międzyczasie przygotuj warzywa.

Marchewkę, pietruszkę, seler pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Por dokładnie umyj i również dodaj do zupy. Dodaj przypalona cebulę. Gotuj na wolnym ogniu z uchylona przykrywką aż warzywa i mięso będą miękkie. Ale prawda taka, że im dłużej pogotujecie tym będzie lepsze. Ja gotuję ok 1.5 – 2 godz.
Po tym czasie z wywaru wyjmij natkę pietruszki, por, cebulę i mięso. Mięso oddziel od kości i dodaj z powrotem do wywaru. Przecier pomidorowy, koncentrat i cukier dodaj do zupy a następnie gotuj jeszcze ok 15 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

zupa pomidorowa z makaronem
zupa pomidorowa z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *