Kapuśniak z kiszonej kapusty
Prosta, rozgrzewająca zupa – idealna na jesienno-zimowy obiad – kapuśniak z kiszonej kapusty. Osobiście uwielbiam takie kwaśne smaki, a kapusta kiszona niezmiennie kojarzy mi się z moim dziadkiem, który prowadził warzywniak i z wielkiej beczki na zapleczu częstował mnie nią za każdym razem, kiedy odwiedziłam go w pracy. Smak tamtej kapusty jest nie do podrobienia.
Za to smak zupy może przywołać piękne wspomnienia. 😉
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
- udko z kurczaka (z biodrem)
- ok 10 ziaren pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- cebula
- korzeń pietruszki
- 2-3 marchewki
- 1/4 selera
- 4-5 ziemniaków
- litrowy słoik kiszonej kapusty
- sól
Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szum z powierzchni wody, dodaj rozbite ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, czosnek i owiniętą nitką natkę pietruszki.
Cebulę przekrój i opal na suchej patelni lub przy użyciu palnika.
Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do zupy razem z opaloną cebulą i gotuj przez około godzinę.
Następnie obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj do miękkości.
Wyciągnij z zupy cebulę i natkę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj kapustę kiszoną i gotuj jeszcze chwilę aż kapusta delikatnie zmięknie.
UWAGA!
Kapustę kiszoną dodajemy zawsze dopiero wtedy gdy ziemniaki będą miękkie. Jeśli zrobimy to wcześniej ziemniaki nam się nie ugotują i pozostaną twarde.
Posmakuj zupę i w razie potrzeby dopraw solą.
Kapuśniak z kiszonej kapusty zawsze solę na samym końcu, tak samo jak ogórkową. Kiszonki są słone same w sobie i dodatkowa porcja soli mogłaby „zniszczyć” nam smak zupy.
Na koniec wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy.3
Smacznego!
Spróbuj także innych pysznych zup.
2 komentarze
Babsi
nie prawda, kiszona kapusta fajnie się dusi czy gotuje ze wszystkim. dodać przecier pomidorowy na początku to twarde będzie jak deska ale nigdy kiszona kapusta, pozdrawiam
pszczółka robotnica
kwas zawarty w zakwasie lub kiszonkach zahamuje proces gotowania warzyw i pozostaną twarde – dotyczy to nie tylko ziemniaków, ale i pozostałych warzyw