
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Prosta, rozgrzewająca zupa – idealna na jesienno-zimowy obiad – kapuśniak z kiszonej kapusty. Osobiście uwielbiam takie kwaśne smaki, a kapusta kiszona niezmiennie kojarzy mi się z moim dziadkiem, który prowadził warzywniak i z wielkiej beczki na zapleczu częstował mnie nią za każdym razem, kiedy odwiedziłam go w pracy. Smak tamtej kapusty jest nie do podrobienia.
Za to smak zupy może przywołać piękne wspomnienia. 😉
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
- udko z kurczaka (z biodrem)
- ok 10 ziaren pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- cebula
- korzeń pietruszki
- 2-3 marchewki
- 1/4 selera
- 4-5 ziemniaków
- litrowy słoik kiszonej kapusty
- sól
Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szum z powierzchni wody, dodaj rozbite ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, czosnek i owiniętą nitką natkę pietruszki.
Cebulę przekrój i opal na suchej patelni lub przy użyciu palnika.
Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do zupy razem z opaloną cebulą i gotuj przez około godzinę.
Następnie obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj do miękkości.
Wyciągnij z zupy cebulę i natkę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj kapustę kiszoną i gotuj jeszcze chwilę aż kapusta delikatnie zmięknie.
UWAGA!
Kapustę kiszoną dodajemy zawsze dopiero wtedy gdy ziemniaki będą miękkie. Jeśli zrobimy to wcześniej ziemniaki nam się nie ugotują i pozostaną twarde.
Posmakuj zupę i w razie potrzeby dopraw solą.
Kapuśniak z kiszonej kapusty zawsze solę na samym końcu, tak samo jak ogórkową. Kiszonki są słone same w sobie i dodatkowa porcja soli mogłaby „zniszczyć” nam smak zupy.
Na koniec wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy.3
Smacznego!
Spróbuj także innych pysznych zup.

