kapuśniak z kiszonej kapusty
Zupy

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Prosta, rozgrzewająca zupa – idealna na jesienno-zimowy obiad – kapuśniak z kiszonej kapusty. Osobiście uwielbiam takie kwaśne smaki, a kapusta kiszona niezmiennie kojarzy mi się z moim dziadkiem, który prowadził warzywniak i z wielkiej beczki na zapleczu częstował mnie nią za każdym razem, kiedy odwiedziłam go w pracy. Smak tamtej kapusty jest nie do podrobienia.
Za to smak zupy może przywołać piękne wspomnienia. 😉

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • udko z kurczaka (z biodrem)
  • ok 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 4-5 ziemniaków
  • litrowy słoik kiszonej kapusty
  • sól

Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zbierz szum z powierzchni wody, dodaj rozbite ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, czosnek i owiniętą nitką natkę pietruszki.
Cebulę przekrój i opal na suchej patelni lub przy użyciu palnika.
Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do zupy razem z opaloną cebulą i gotuj przez około godzinę.
Następnie obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj do miękkości.
Wyciągnij z zupy cebulę i natkę.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj kapustę kiszoną i gotuj jeszcze chwilę aż kapusta delikatnie zmięknie.

UWAGA!
Kapustę kiszoną dodajemy zawsze dopiero wtedy gdy ziemniaki będą miękkie. Jeśli zrobimy to wcześniej ziemniaki nam się nie ugotują i pozostaną twarde.

Posmakuj zupę i w razie potrzeby dopraw solą.
Kapuśniak z kiszonej kapusty zawsze solę na samym końcu, tak samo jak ogórkową. Kiszonki są słone same w sobie i dodatkowa porcja soli mogłaby „zniszczyć” nam smak zupy.

Na koniec wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy.3

Smacznego!

Spróbuj także innych pysznych zup.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *