sernik z owocami leśnymi i kruszonką
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Sernik z owocami leśnymi

Sernik to od wielu lat jedno z moich ulubionych ciast!
Krakowski, na zimno, z rosą, wiedeński czy sernik z owocami zjadam ze smakiem w każdej ilości 😉 Jedyne czego nie toleruję w sernikach to rodzynek 🙊🙊🙊 No tak już mam – co zrobić?
Pamiętam, że kiedy byłam mała, na święta mama piekła oddzielnie jedną małą blaszkę bez rodzynek specjalnie dla mnie. Inaczej spędziłabym przy stole kilka minut więcej poświęcając je wyjmowaniu rodzynek z sernika 😉
Ciekawa jestem kto z Was ma tak samo?

Ale do rzeczy! Czas na przepis!
Możesz wykorzystać zarówno mrożoną mieszankę owoców dostępną w sklepie przez cały rok, albo użyć świeżych.
Przepis krok po kroku w formie video znajdziesz na moim profilu na Facebooku (kliknij tutaj) oraz na Instagramie (kliknij tutaj).

Sernik z owocami – forma o średnicy 24 cm

Spód:

  • 230 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem posiekać razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 250 g ricotty
  • 100 g cukru
  • 50 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko

Twaróg, ricottę, budyń i cukier zmiksować krótko do połączenia składników. Dodać jajko i ponownie zmiksować.

Wykonanie:

Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Obciąć niepotrzebny kawałek papieru.
Dno formy i brzegi do około 2/3 wysokości wylepić ciastem. Pozostawić niewielki kawałek ciasta do wyłożenia na górę.
Na wylepioną ciastem formę wylać masę serową.
Na wierzch wysypać owoce (około 300 – 400 g) a następnie posypać przez sitko łyżką mąki ziemniaczanej.
Odrywać kawałki pozostałego ciasta i układać na owocach.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posypany cukrem pudrem.

Smacznego!

sernik z owocami leśnymi i kruszonką
sernik z owocami leśnymi

Wypróbuj także Fit sernik z jagodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *