Sernik z malinami
Jeden z moich ulubionych serników – sernik z malinami na kruchym spodzie. Bardzo szybki do wykonania i przede wszystkim bardzo smaczny! Możesz zamieniać owoce wg uznania. Świetnie sprawdzi się również w wersji z jagodami, owocami leśnymi czy wiśniami.
Zapraszam!
Sernik z malinami
Spód:
- 230 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżki cukru
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masło posiekaj z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Dno blaszki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wylep ciastem dno i boki blaszki do 3/4 wysokości. Odrobinę ciasta zostaw do pokruszenia na wierzch.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego lub sera z wiaderka dobrej jakości
- 250 g gęstego jogurtu greckiego lub serka ricotta
- pół szklanki cukru
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 1 jajko
- łyżeczka cukru waniliowego (przepis – tutaj)
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na spód. Na wierzch wysyp
- około 200 g malin świeżych lub mrożonych
Jeśli używasz mrożonych malin nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
Maliny posyp przez sitko 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Resztkę ciasta podziel na małe kawałki i ułóż na malinach.
Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut.
Wystudzony sernik wyjmij z blaszki. Możesz dodatkowo posypać go cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!