zupa cebulowa podana z grzankami z serem i ziołami
Zupy

Zupa cebulowa z grzankami

Prosta i bardzo smaczna zupa cebulowa podana z grzankami to idealna opcja na rozgrzewający obiad. Słodka a jednocześnie pikantna. Mam nadzieję, że długo nie trzeba będzie Cię namawiać na spróbowanie. Jest to idealny sposób na wykorzystanie resztki rosołu.

Przepis i wskazówki jak zrobić rosół znajdziesz na blogututaj.

Wykonanie krok po kroku w filmie na moim profilu na Instagramie (tutaj) i na Facebooku (tutaj).

Zupa cebulowa:

  • 3-4 duże cebule
  • litr bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle i dodaj do gotującego bulionu. Przypraw majerankiem i tymiankiem. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z grzankami.

Grzanki:

  • bagietka lub czerstwe pieczywo
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, posyp ziołami. Na wierzchu ułóż starty ser. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Smacznego!

zupa cebulowa podana z grzankami z serem i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *