Zupa cebulowa z grzankami
Prosta i bardzo smaczna zupa cebulowa podana z grzankami to idealna opcja na rozgrzewający obiad a także kiey zostało Ci trochę rosołu z poprzedniego dnia i nie wiesz jak go wykorzystać. Lekko słodka a jednocześnie pikantna, delikatna i wykwintna w swojej prostocie. Mam nadzieję, że muszę Cię dłużej namawiać?
Zupa cebulowa
Składniki:
- 3-4 duże cebule
- litr bulionu lub rosołu
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle i dodaj do gotującego bulionu. Przypraw majerankiem i tymiankiem. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z grzankami.
Grzanki:
- bagietka lub czerstwe pieczywo
- oliwa
- zioła prowansalskie
- ser żółty
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, posyp ziołami. Na wierzchu ułóż starty ser. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ZUPY
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!