
Zupa cebulowa z grzankami
Prosta i bardzo smaczna zupa cebulowa podana z grzankami to idealna opcja na rozgrzewający obiad. Słodka a jednocześnie pikantna. Mam nadzieję, że długo nie trzeba będzie Cię namawiać na spróbowanie. Jest to idealny sposób na wykorzystanie resztki rosołu.
Przepis i wskazówki jak zrobić rosół znajdziesz na blogu – tutaj.
Wykonanie krok po kroku w filmie na moim profilu na Instagramie (tutaj) i na Facebooku (tutaj).
Zupa cebulowa:
- 3-4 duże cebule
- litr bulionu lub rosołu
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle i dodaj do gotującego bulionu. Przypraw majerankiem i tymiankiem. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z grzankami.
Grzanki:
- bagietka lub czerstwe pieczywo
- oliwa
- zioła prowansalskie
- ser żółty
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, posyp ziołami. Na wierzchu ułóż starty ser. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego!


