zupa cebulowa
Zupy

Zupa cebulowa z grzankami

Prosta i bardzo smaczna zupa cebulowa podana z grzankami to idealna opcja na rozgrzewający obiad a także kiey zostało Ci trochę rosołu z poprzedniego dnia i nie wiesz jak go wykorzystać. Lekko słodka a jednocześnie pikantna, delikatna i wykwintna w swojej prostocie. Mam nadzieję, że muszę Cię dłużej namawiać?

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • litr bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle i dodaj do gotującego bulionu. Przypraw majerankiem i tymiankiem. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z grzankami.

Grzanki:

  • bagietka lub czerstwe pieczywo
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, posyp ziołami. Na wierzchu ułóż starty ser. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ZUPY

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *