
Makaron z cukinią
Prosta i szybka propozycja na obiad. W sezonie na cukinię warto z niej skorzystać bo robi się szybko a dania nie powstydzi się żaden szef kuchni 😉
Możesz wykorzystać dowolny makaron. Ja najbardziej lubię spaghetti, tagliatelle czy papardelle.
Jeśli nie masz specjalnej tarki do warzywnego spaghetti – użyj zwykłej tarki o grubych oczkach.
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (tutaj) oraz na Facebooku (tutaj).
Makaron z cukinią – składniki dla 2 osób:
- łyżeczka masła lub oliwy
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 średnie cukinie
- ok 100 ml śmietanki kremówki
- pieprz, sól
- 3 łyżki startego parmezanu
- makaron
Na łyżeczce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj cukinie starta na tarce do warzywnego spaghetti lub na tarce o grubych oczkach. Przypraw solą, pieprzem, przykryj i duś kilka minut aż cukinia zmięknie.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Do cukinii dodaj 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu, śmietankę i parmezan, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!
makaron z cukinią
Spróbuj także:
Spaghetti z pieczarkami
Spaghetti bolognese

