makaron w sosie śmietanowym z cukinia i parmezanem
Dania główne

Makaron z cukinią

Prosta i szybka propozycja na obiad. W sezonie na cukinię warto z niej skorzystać bo robi się szybko a dania nie powstydzi się żaden szef kuchni 😉
Możesz wykorzystać dowolny makaron. Ja najbardziej lubię spaghetti, tagliatelle czy papardelle.
Jeśli nie masz specjalnej tarki do warzywnego spaghetti – użyj zwykłej tarki o grubych oczkach.

Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (tutaj) oraz na Facebooku (tutaj).

Makaron z cukinią – składniki dla 2 osób:

  • łyżeczka masła lub oliwy
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie cukinie
  • ok 100 ml śmietanki kremówki
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • makaron

Na łyżeczce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj cukinie starta na tarce do warzywnego spaghetti lub na tarce o grubych oczkach. Przypraw solą, pieprzem, przykryj i duś kilka minut aż cukinia zmięknie.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
Do cukinii dodaj 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu, śmietankę i parmezan, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Podawaj posypane parmezanem.

Smacznego!

Moje urządzenie do makaronu z cukinii kupisz tutaj.

Spróbuj także:
Spaghetti z pieczarkami
Spaghetti bolognese

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *