spaghetti al tonno spaghetti z tuńczykiem
Dania główne

Spaghetti al tonno czyli spaghetti z tuńczykiem

Pomysł na szybki obiad zawsze jest w cenie 😉 Dziś mam dla Was pyszny sposób na makaron – spaghetti z tuńczykiem czyli spaghetti al tonno. Szybko, prosto i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Zapraszam!

Spaghetti al tonno

Składniki – 2 porcje:

  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki tymianku
  • makaron
  • parmezanem do posypania

Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i smaż chwilę. Zalej pomidorami, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Możesz dorzucić także kilka listków świeżej bazylii.
Duś pod przykryciem 10-15 minut, w razie potrzeby dodaj wody.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i dodaj do sosu, wymieszaj.
Podawaj posypane parmezanem.

Smacznego!

Wypróbuj także inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *