Spaghetti al tonno czyli spaghetti z tuńczykiem
Pomysł na szybki obiad zawsze jest w cenie 😉 Dziś mam dla Was pyszny sposób na makaron – spaghetti z tuńczykiem czyli spaghetti al tonno. Szybko, prosto i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Zapraszam!
Spaghetti al tonno
Składniki – 2 porcje:
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- po łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki tymianku
- makaron
- parmezanem do posypania
Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i smaż chwilę. Zalej pomidorami, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Możesz dorzucić także kilka listków świeżej bazylii.
Duś pod przykryciem 10-15 minut, w razie potrzeby dodaj wody.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i dodaj do sosu, wymieszaj.
Podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!
Wypróbuj także inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!