drożdżówka z rabarbarem
Drożdżowe,  Ciasta,  Desery

Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem to punkt obowiązkowy w moim domu podczas sezonu na rabarbar! Kiedy tylko pojawia się w sklepach lub w maminym ogródku już wiem, że zagości w mojej kuchni. Kompot, ciasto ucierane czy ciasto drożdżowe muszą się pojawić chociaż raz 😉

Rabarbar oprócz walorów smakowych dostarcza nam wiele witamin, zwłaszcza C, E, A, fosforu, magnezu i błonnika. Muszą na niego uważać jedynie osoby chorujące na nerki gdyż ze względu na wysoką zawartość szczawianów może powodować odkładanie się kryształków w tym narządzie.

Im bardziej dojrzała i czerwona jest łodyga rabarbaru tym jest słodszy! Dlatego do ciast i deserów staraj się wybierać najbardziej czerwone okazy!

Drożdżówka z rabarbarem

Rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50 g mąki

Droższe rozprowadzić w ciepłym (nie gorącym!) mleku z cukrem, dodać mąkę, przykryć sściereczką i pozostawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Pozostałe składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • łyżeczkę cukru waniliowego
  • 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 2-3 laski rabarbaru pokrojone na małe kawałki i wymieszane z łyżką cukru

Mąkę, żółtka, jajko, sól, cukier, rozczyn i masło umieścić w misie i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego. (Mój robot to Russell Hobbs – jego recenzję znajdziesz w filmie na dole wpisu).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru wymieszanego z łyżką cukru. Całość posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki

Zagniatać wszystkie składniki aż powstanie sypka kruszonka.

Ciasto przykryć ściereczką na około 20 minut do ponownego wyrastania.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Piec ok 30-35 minut.
Smacznego 😊

drożdżówka z rabarbarem

Wypróbuj także inne propozycje z kategorii DROŻDŻOWE

Recenzja robota kuchennego

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *