
Leniwe pierogi
Leniwe pierogi! Nooo uwielbiam!
U nas najczęściej z cynamonem, cukrem i roztopionym masłem – po prostu pycha!
Wiem, że niektórzy jadają w wytrawnej wersji, ale ja od małego tylko na słodko.
W sezonie na truskawki polecam Leniwe pierogi z sosem truskawkowym.
Niezależnie od tego jakie wybierzesz dodatki łap sprawdzony przepis na te cudeńka 😊
Leniwe pierogi
Składniki na ok 35 sztuk:
- 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
- 2 jajka
- 15 g masła
- 200 g mąki
Twaróg zmielić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem.
Twaróg połącyć z żółtkami utartymi z masłem, dodać mąkę. Na końcu dodać pianę z białek i zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką – twaróg może być bardziej wilgotny i wtedy należy dodać więcej mąki.
Uformować wałek a następnie pokroić go na kawałki.

Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

