leniwe pierogi
Dania główne

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi! Nooo uwielbiam!
U nas najczęściej z cynamonem, cukrem i roztopionym masłem – po prostu pycha!
Wiem, że niektórzy jadają w wytrawnej wersji, ale ja od małego tylko na słodko.
W sezonie na truskawki polecam Leniwe pierogi z sosem truskawkowym.
Niezależnie od tego jakie wybierzesz dodatki łap sprawdzony przepis na te cudeńka 😊

Leniwe pierogi

Składniki na ok 35 sztuk:

  • 500 g twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 2 jajka
  • 15 g masła
  • 200 g mąki

Twaróg zmielić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem.
Twaróg połącyć z żółtkami utartymi z masłem, dodać mąkę. Na końcu dodać pianę z białek i zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką – twaróg może być bardziej wilgotny i wtedy należy dodać więcej mąki.
Uformować wałek a następnie pokroić go na kawałki.

leniwe pierogi

Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

leniwe pierogi

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *