gofry z cukinii
Dania główne,  Śniadania

Gofry z cukinii

Wytrawne gofry z cukinii – spróbuj ich koniecznie! Możesz zajadać same lub w towarzystwie ulubionych dodatków na przykład z jogurtem, papryką czy pomidorem. Gofry mogą również być doskonałą alternatywą dla chleba i tworzyć bazę do kanapek.
Zapraszam!

Podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica – polecam Ci bardzo mój model – znajdziesz go tutaj.

Gofry z cukinii

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 ml oleju
  • 500 ml mocno gazowanej wody
  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • koperek świeży lub suszony (1-2 łyżki)
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki kaszy manny

Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i przełóż na sitko.
Żółtka oddziel od białek i ubij na pianę, wlewaj olej i wodę cały czas miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kaszę, zmiksuj. Cukinie odciśnij i dodaj do ciasta razem z koperkiem, parmezanem i pieprzem – dokładnie wymieszaj.
Smaż gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem, pomidorem czy koperkiem.


SMACZNEGO!

Wypróbuj także inne GOFRY z mojego bloga – polecam Ci bardzo gofry bez mleka!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *