tort malinowy na czekoladowym biszkopcie z kremem mascarpone
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Torty,  Urodziny

Szybki tort malinowy

Przygotowanie tradycyjnego tortu z kremami, warstwą owocową, tynkiem to nie lada wyzwanie – no i czas, który nie zawsze mamy. Dlatego mam dziś dla Was propozycję na pyszny tort ekspres 😉
Lekki, puszysty – po prostu idealny!
W dodatku połączenie czekolady i malin to zawsze dobra opcja!

Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.

  1. Biszkopt czekoladowy
  2. Masa malinowa
  3. Krem mascarpone
  4. Składanie tortu

Tort malinowy (średnica 24 cm)

Biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 140 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 120 g maki pszennej tortowej

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać żółtka i szybko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Dodać w dwóch porcjach do piany z jajek i delikatnie wymieszać. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, dobrze wyrównując.
Piec w temperaturze 160-165 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij upieczony biszkopt i upuść go na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i przetnij na pół.

Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu.

Masa malinowa:

  • 350 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 350 g malin (możesz użyć mrożonych)
  • 3 galaretki malinowe
  • 750 ml wody

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie dodaj do galaretki maliny. Polecam używanie do takich deserów malin mrożonych. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć co przyspieszy wykonanie ciasta.
Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i zmiksuj na gładki, gęsty krem. Do masy dodaj tężejącą galaretkę z malinami i delikatnie zmiksuj, tylko do połączenia składników.

Krem mascarpone:

  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru

Schłodzone mascarpone i śmietankę razem z cukrem pudrem zmiksuj na gładki gęsty krem.

Składanie tortu:

  • Pierwszy blat biszkoptu umieść w rancie.
  • Na biszkopt wyłóż masę malinową.
  • Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Posmaruj kremem mascarpone.
  • Zetrzyj na górę kostkę gorzkiej czekolady i udekoruj malinami.

Smacznego!

tort malinowy na czekoladowym biszkopcie z kremem mascarpone

Jeżeli masz ochotę na bardziej pracochłonne ciasto możesz spróbować np.:
Tort Pocky cake Oreo
Tort z niebieskim dripem

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *