Szybki tort malinowy
Przygotowanie tradycyjnego tortu z kremami, warstwą owocową, tynkiem to nie lada wyzwanie – no i czas, który nie zawsze mamy. Dlatego mam dziś dla Was propozycję na pyszny tort ekspres 😉
Lekki, puszysty – po prostu idealny!
W dodatku połączenie czekolady i malin to zawsze dobra opcja!
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Tort malinowy (średnica 24 cm)
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g ciemnego kakao
- 140 g cukru (najlepiej drobnego)
- 120 g maki pszennej tortowej
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać żółtka i szybko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Dodać w dwóch porcjach do piany z jajek i delikatnie wymieszać. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, dobrze wyrównując.
Piec w temperaturze 160-165 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij upieczony biszkopt i upuść go na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i przetnij na pół.
Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu.
Masa malinowa:
- 350 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 350 g malin (możesz użyć mrożonych)
- 3 galaretki malinowe
- 750 ml wody
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie dodaj do galaretki maliny. Polecam używanie do takich deserów malin mrożonych. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć co przyspieszy wykonanie ciasta.
Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i zmiksuj na gładki, gęsty krem. Do masy dodaj tężejącą galaretkę z malinami i delikatnie zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Krem mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
Schłodzone mascarpone i śmietankę razem z cukrem pudrem zmiksuj na gładki gęsty krem.
Składanie tortu:
- Pierwszy blat biszkoptu umieść w rancie.
- Na biszkopt wyłóż masę malinową.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Posmaruj kremem mascarpone.
- Zetrzyj na górę kostkę gorzkiej czekolady i udekoruj malinami.
Smacznego!
Jeżeli masz ochotę na bardziej pracochłonne ciasto możesz spróbować np.:
Tort Pocky cake Oreo
Tort z niebieskim dripem
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
55 komentarzy
Patrycja
Witam, jaki czas robienia torciku?
pszczółka robotnica
Wszystko razem można spokojnie ogarnąć w kilka godzin. Zacząć rano i po południu już będzie gotowy.
Kasia
Czy na mascarpone kładła Pani kiedyś opłatek?
pszczółka robotnica
Nie, nie robiłam takich tortów.
Asia
czy zamiast malin można użyć całych truskawek mrożonych?
pszczółka robotnica
można, jak najbardziej – wtedy będzie tort truskawkowy 🙂
Paulina
robiłam z malinami na urodziny córki gościom smakował bo torcik lekki i nie słodki
a teraz się zastanawiam czy zamiast malin można użyć truskawek w takich samych proporcjach i zrobić torcik truskawkowy dla syna
pszczółka robotnica
Można użyć truskawek jak najbardziej!
Zaneta
Czy sprawdzą się gakaretki agarowe?
Natalia
witam, na jaką tortownicę są te proporcje?
pszczółka robotnica
Jest napisane – 24 cm
Hania
Czy jeśli zapomniałam dać mąkę ziemniaczaną to wyjdzie? Pewnie będzie niski ale może tak czy siak smaczny?
pszczółka robotnica
Powinno być ok, choć nie mogę dać gwarancji bo nie zdarzyło mi się to nigdy.
Ola
A czy zamiast pieczenia biszkoptu można użyć gotowych ciastek-biszkoptów?
pszczółka robotnica
W sumie można, ale wtedy lepiej wylewać już bardziej stężałą masę na spód
Marlena
Mam pytanko ilu procentowa śmietankę kremówkę użyć do zrobienia tortu?
pszczółka robotnica
Zazwyczaj używam 30 -36%
Malgosia
Witam, jakie mniej wiecej proporcje beda na duza blachę?
pszczółka robotnica
Co oznacza „duża blacha”? Tutaj średnica tortu wynosi 24-25 cm – to jest duży tort.
Kasia
A czy blaty/biszkopty czymś nasączyć???
pszczółka robotnica
W tym torcie nie nasączam blatów, natomiast jeśli lubisz bardzo wilgotne ciasta to możesz to zrobić.
Alicja
Czy maliny należy rozmrozić przed dodaniem do galaretki?
pszczółka robotnica
„ Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie dodaj do galaretki maliny. Polecam używanie do takich deserów malin mrożonych. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć co przyspieszy wykonanie ciasta.”
Agata
Czy do ciasta na biszkopt nie należy dodać proszku do pieczenia? nie ma go w przepisie.
pszczółka robotnica
Nie, nie jest potrzebny proszek do pieczenia. Wystarczy dobrze ubić białka, tak jak podane w przepisie. Wszystko się zgadza. 😉
Agata
Dziękuję.
Jul
Nie wiem, co zrobiłam źle, bo robiłam wszystko zgodnie z przepisem, jednak biszkopt nie urósł 🙁
pszczółka robotnica
Niestety też nie wiem. Może białka nie były wystarczająco ubite?
Ola
Tort fajny, szybko się robi ale biszkopt wyszedł niski (chociaż się tego spodziewałam skoro jest bez proszku do pieczenia) i strasznie twardy, nawet nasączenie nic nie pomogło…
pszczółka robotnica
Bardzo mi przykro, że tort nie spełnił Twoich oczekiwać. Co do biszkoptu – nie wymaga on dodatku proszku do pieczenia aby był wysoki i puszysty. Wystarczy dobrze ubite białko i delikatne wymieszanie składników aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza. Polecam wpis na blogu na temat biszkoptu 😉 https://pszczolkarobotnica.pl/jak-upiec-idealny-biszkopt/
Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej.
Paulina
Mam pytanie czy tort można zrobić dzień przed ? I czym obłożyć jak nie posiadam rantu?
pszczółka robotnica
Jak najbardziej tort można zrobić dzień wcześniej.
Jeśli nie masz wysokiego rantu może być Ci trudno złożyć tort. Możesz przedłużyć boki zwykłej tortownicy papierem do pieczenia lub kilkoma jego warstwami.
Zaneta
Czy sprawdzą się galaretki agarowe?
pszczółka robotnica
Powinny, ale nigdy nie próbowałam. Nie mam doświadczenia.
Zuzia
Ale to pięknie wygląda! Chcę spróbować zrobić tort na urodziny siostry. Odkąd mam mikser planetarny ariete to sporo rzeczy robię sama, ale takiego tortu jeszcze nie próbowałam
zojka
kiedyś zrobiłam podobne ciasto,tylko były to zagotowane truskawki z cukrem,zmiksowane, dodane do bitej śmietany. Mam pytanie,bo chce ten tort upiec na urodziny, czy świeże truskawki nie są mniej trwałe i czy nie zgierują szybko, jak długo poleży to ciasto??? Wygląda apetycznie,orzeżwiająco.
pszczółka robotnica
Pamiętaj, że jeśli chcesz zmienić owoc, pewnie musisz zmienić też trochę proporcje. Truskawki mają więcej wody, zwłaszcza świeże. Tort przechowywany w lodówce może postać kilka dni – o ile wytrzyma 😉
emilia
Witam, czy jak zrobię więcej kremu mascarpone i obłożę boki to będzie się trzymać ? Nie chce robić tynku żeby ciasto było lżejsze ale do dekoracji coś by się przydało żeby po bokach było 😊
pszczółka robotnica
Tak, można zrobić więcej kremu i obłożyć nim boki.
Justyna
Czy mogę zrobić te proporcje do tortownicy o średnicy 21 cm ?
pszczółka robotnica
Tak, jak najbardziej. Tor będzie odrobinę wyższy.
AB
Jak wysoki będzie tort?
pszczółka robotnica
Nie pamiętam dokładnie jaka była wysokość tego tortu. Myślę, że około 10-12 cm. Jeśli średnica formy będzie mniejsza będzie wyższy.
AB
A czy piecze Pani z termoobiegiem?
pszczółka robotnica
Tak, piekę z termoobiegiem
MiNi
Zrobiłam. Przepis całkiem fajny, dla mnie za dużo o 1 galaretkę i za mało kremówki na górze. Zrobię jeszcze raz ze zmodyfikowanym przepisem i zobaczę czy będzie ok. Pozdrawiam
Kama
Pani Kochana! a jeśli z rantu cieknie różowa woda to już po ptakach? oznacza to, że masa się nie zzsiadła?
pszczółka robotnica
być może masa była zbyt słabo stężała przed wylaniem na biszkopt. Jest szansa że w lodówce jeszcze się zsiądzie. Jeśli jednak po długim czasie w lodówce nie zsiada się to coś poszło nie tak
Anna
Mi również masa malinowa nie wyszła.
Coś za dużo tej galaretki chyba, może nie taka jak trzeba lub za dużo wody. Na opakowaniu było napisane 500 ml wody na jedną, a zastosowałam 750 ml.
Po zmieszaniu niestety jak zupa ;(
pszczółka robotnica
750 wody na 3 galaretki czyli zmiejszasz ilość wody o połowę w stosunku do tego co jest napisane na opakowaniu – nie ma szans żeby nie stężało
Paili
Biszkopty czekoladowe lubią nie wyrastać, tak więc podane proporcje sprawdzą się zdecydowanie na mniejszą średnicę tortu -max fi20. Przy 24 niestety ale biszkopt nie jest imponujący i zrobienie z niego 2 równych blatów może być problematyczne. Niemniej w smaku okej 👍🏻
pszczółka robotnica
Jeżeli chcesz wyższy biszkopt to nie ma problemu żeby taki zrobić. W przepisie podane są proporcje na taki tort jak na zdjęciu.
Krystyna
Zrobiłam i wszystkim smakował. Tort odpowiedni na upały. Dziękuję. Średnica mojej tortownicy wynosiła 23cm-wysokość tortu wyszla 7,7cm (nie całe 8cm), robiłam z malin mrożonych (masa szybciej tężeje). Zajęło mi zrobienie, około 3 godzin. Dzień wcześniej upiekłam biszkopt – wyrósł mi ładnie-wysoki, trzeba dobrze ubić pianę z jajek (dodatkowy czas – plus-minus ok. 1godz.). Galaretki miałam akurat, 3 różne(brzoskwiniowa, wiśniowa, malinowa), 750 ml goracej wody dałam na wszystkie 3 galaretki i wyszło bardzo dobrze, nic mi nie wypływało ale trzeba pamiętać aby wlewać je do masy serowej, jak już tężeją, można też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia(ja wykorzystałam bapier w którym upiekłam biszkopt) wtedy napewno nie wypłynie.
Do blaszki z papierem włożyć pierwszy blat biszkoptu,a następnie wylać tężejącą masę serowo-galaretkową, na to ułożyć drugi blat biszkoptu i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny, a potem na wierzchu rozsmarować krem i na to startą gorzką czekoladę, udekorować. Ja zostawiłam sobie kilka naładniejszych mrożonych malin i powtykałam na wierzch tortu. Wszystkie proporcje są odpowiednio dobrane. Blaty nasączyłam biszkopt mlekie z alkoholem Amaretto ale myślę, że nie jest to konieczne. Polecem
Justyna
Jestem po imprezie, na którą zrobiłam ten tort z Pani przepisu- dziękuję, wszyscy zachwyceni! Robota niewielka, a w smaku super, naprawdę petarda!<3
pszczółka robotnica
Cieszę się bardzo.