
Szybki tort malinowy
Przygotowanie tradycyjnego tortu z kremami, warstwą owocową, tynkiem to nie lada wyzwanie – no i czas, który nie zawsze mamy. Dlatego mam dziś dla Was propozycję na pyszny tort ekspres 😉
Lekki, puszysty – po prostu idealny!
W dodatku połączenie czekolady i malin to zawsze dobra opcja!
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Tort malinowy (średnica 24 cm)
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g ciemnego kakao
- 140 g cukru (najlepiej drobnego)
- 120 g maki pszennej tortowej
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać żółtka i szybko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Dodać w dwóch porcjach do piany z jajek i delikatnie wymieszać. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, dobrze wyrównując.
Piec w temperaturze 160-165 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij upieczony biszkopt i upuść go na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i przetnij na pół.
Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu.
Masa malinowa:
- 350 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 350 g malin (możesz użyć mrożonych)
- 3 galaretki malinowe
- 750 ml wody
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie dodaj do galaretki maliny. Polecam używanie do takich deserów malin mrożonych. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć co przyspieszy wykonanie ciasta.
Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i zmiksuj na gładki, gęsty krem. Do masy dodaj tężejącą galaretkę z malinami i delikatnie zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Krem mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
Schłodzone mascarpone i śmietankę razem z cukrem pudrem zmiksuj na gładki gęsty krem.
Składanie tortu:
- Pierwszy blat biszkoptu umieść w rancie.
- Na biszkopt wyłóż masę malinową.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Posmaruj kremem mascarpone.
- Zetrzyj na górę kostkę gorzkiej czekolady i udekoruj malinami.
Smacznego!

Jeżeli masz ochotę na bardziej pracochłonne ciasto możesz spróbować np.:
Tort Pocky cake Oreo
Tort z niebieskim dripem
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!


25 komentarzy
Patrycja
Witam, jaki czas robienia torciku?
pszczółka robotnica
Wszystko razem można spokojnie ogarnąć w kilka godzin. Zacząć rano i po południu już będzie gotowy.
Kasia
Czy na mascarpone kładła Pani kiedyś opłatek?
pszczółka robotnica
Nie, nie robiłam takich tortów.
Asia
czy zamiast malin można użyć całych truskawek mrożonych?
pszczółka robotnica
można, jak najbardziej – wtedy będzie tort truskawkowy 🙂
Natalia
witam, na jaką tortownicę są te proporcje?
pszczółka robotnica
Jest napisane – 24 cm
Hania
Czy jeśli zapomniałam dać mąkę ziemniaczaną to wyjdzie? Pewnie będzie niski ale może tak czy siak smaczny?
pszczółka robotnica
Powinno być ok, choć nie mogę dać gwarancji bo nie zdarzyło mi się to nigdy.
Ola
A czy zamiast pieczenia biszkoptu można użyć gotowych ciastek-biszkoptów?
pszczółka robotnica
W sumie można, ale wtedy lepiej wylewać już bardziej stężałą masę na spód
Marlena
Mam pytanko ilu procentowa śmietankę kremówkę użyć do zrobienia tortu?
pszczółka robotnica
Zazwyczaj używam 30 -36%
Kasia
A czy blaty/biszkopty czymś nasączyć???
pszczółka robotnica
W tym torcie nie nasączam blatów, natomiast jeśli lubisz bardzo wilgotne ciasta to możesz to zrobić.
Alicja
Czy maliny należy rozmrozić przed dodaniem do galaretki?
pszczółka robotnica
„ Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź a następnie dodaj do galaretki maliny. Polecam używanie do takich deserów malin mrożonych. Galaretka bardzo szybko zacznie tężeć co przyspieszy wykonanie ciasta.”
Agata
Czy do ciasta na biszkopt nie należy dodać proszku do pieczenia? nie ma go w przepisie.
pszczółka robotnica
Nie, nie jest potrzebny proszek do pieczenia. Wystarczy dobrze ubić białka, tak jak podane w przepisie. Wszystko się zgadza. 😉
Agata
Dziękuję.
Jul
Nie wiem, co zrobiłam źle, bo robiłam wszystko zgodnie z przepisem, jednak biszkopt nie urósł 🙁
pszczółka robotnica
Niestety też nie wiem. Może białka nie były wystarczająco ubite?
Paulina
Mam pytanie czy tort można zrobić dzień przed ? I czym obłożyć jak nie posiadam rantu?
pszczółka robotnica
Jak najbardziej tort można zrobić dzień wcześniej.
Jeśli nie masz wysokiego rantu może być Ci trudno złożyć tort. Możesz przedłużyć boki zwykłej tortownicy papierem do pieczenia lub kilkoma jego warstwami.