snickers miodowe ciasto przekładane kremami z polewą orzechową
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Snickers – miodowe ciasto z polewą orzechową

Snickers! Ulubione ciasto mojego męża. Słodkie jak nie wiem co – pewnie dlatego ulubione 😉 Miodowe blaty przełożone budyniem i kajmakiem a na wierzchy pyszna polewa orzechowa. Idealne ciasto na przyjęcie urodzinowe, święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Jego zaletą jest to, że można, a nawet trzeba przygotować je co najmniej dzień wcześniej, tak aby blaty mogły skruszeć.

SNICKERS

Ciasto (blaszka o wymiarach 25×35 cm):

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mleka

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części.
Ciastem wylepić blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 20 minut.
Dwie części pieczemy same. Jedną wraz z:

Polewa orzechowa:

  • 120 g masła
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 2 duże łyżki miodu

Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać cukier, miód i podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i piec jak pozostałe dwa blaty.

Porada

Jeśli masz jedna blaszkę upiecz najpierw jeden blat, następnie blat z polewą i na końcu kolejny blat, który zostawisz już w blaszce i będzie stanowił twój spod ciasta.

Krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 350 ml mleka

Większą część mleka podgrzej z cukrem, w mniejszej rozprowadź proszek budyniowy. Połącz wszystko i ugotuj gęsty budyń. Przelej do miseczki, przykryj folią spożywcza, tak by dotykała dokładnie budyniu – w ten sposób nie powstanie na nim „kożuch”. Odstaw budyń do ostygnięcia.

Krem nr 2:

  • puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego – kajmaku

Składanie ciasta:

Na upieczony spód rozsmarowujemy przestudzony budyń, przykrywamy blatem nr 2. Następnie wykładamy masę kajmakową i przykrywamy blatem z polewą orzechową.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, tak aby blaty miodowego snickersa mogły skruszeć.

snickers miodowe ciasto przekładane kremami z polewą orzechową
snickers

Wykonanie krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w poście Snickers.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *