Szybki sernik z musem malinowym
Sernik lubię w zasadzie w każdej postaci. Z malinami, z rosą, lekki, bardziej zwarty, krakowski i tak mogłabym wymieniać dalej. Po prostu sernikowa ze mnie dziewczyna 😉
Dziś mam dla Was wersję ekspresową tego wypieku. Taką, że jak goście zadzwonią, że będą za godzinę to zdążycie zrobić.
Szybki sernik z musem malinowym
Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- duży gęsty jogurt naturalny (400g)
Białka oddzielić od żółtek.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i jogurtem naturalnym. Dodać budynie i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus malinowy:
- 200 g malin (użyłam mrożonych)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina wody (1-2 łyżki)
- 2 łyżki cukru
Maliny z cukrem podgrzać w rondelku aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do malin cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę do uzyskania gęstej konsystencji, przestudzić.
Wylać na wystudzony sernik.
Smacznego!
Wypróbuj inne słodkości z mojego bloga z kategorii CIASTA
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
4 komentarze
Jula
Bardzo dziękuję za przepis! Zrobiłam – bez musu, jogurt był dość gęsty ale nawet nie typu greckiego i dałam trochę więcej cukru do masy serowej, jako że był bez musu właśnie. I jestem zaskoczona jaki jest smaczny.
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę! Ściskam 🙂
Justyna
Czy maliny mogę zamienić na truskawki ? Gramatura będzie to sama ?
pszczółka robotnica
Tak, można zamienić na dowolne owoce.