kruche z rabarbarem i bezą
Ciasta,  Desery

Kruche z rabarbarem i bezą

W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć ciasta! Kruche z rabarbarem i bezą to jest coś co pokochacie! Słodko kwaśne smaki mieszające się ze sobą to wręcz połączenie idealne.
Ja jestem zdecydowaną fanką rabarbaru – mam nadzieję, że polubisz go i Ty!
Zapraszam!

Kruche z rabarbarem i bezą

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek (białka + żółtka)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • około 500 g rabarbaru
  • 250 g cukru + 2 łyżki

Kruche ciasto

Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia wymieszaj. Dodaj posiekane w kostkę zimne masło i posiekać na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto, owiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki. Jeśli nie masz za dużo czasu możesz pominąć etap chłodzenia, ciasto będzie bardziej lepiące do tarki, ale dasz radę 😉

W czasie chłodzenia ciasta pokrój rabarbar w kostkę i wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno zetrzyj połowę ciasta, wyłóż rabarbar i zetrzyj drugą część ciasta zostawiając niewielki kawałek do posypania na wierzch bezy.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać białka na gęstą puszystą pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier (250 g), każdą kolejną porcję po rozpuszczeniu poprzedniej.
Wyjmij ostrożnie ciasto z piekarnika i wyłóż bezę. Na wierzch zetrzyj ostatnią, małą porcję ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 20 minut.

Wyjmij ciasto, wystudź i zajadaj!

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii CIASTA.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *