gniazdka bezowe z kremem budyniowym
Ciastka,  Desery,  Okazje

Gniazdka bezowe z kremem budyniowym

Jeden przepis na gniazdka bezowe jest już na blogu – znajdziesz go tutaj. Ten, który dziś Ci pokażę jest inny.
Bezy z tego przepisu są podobne do lizaków bezowych – są bardziej suche, twardsze i dlatego idealnie sprawdzą się kiedy chcesz napełnić je nadzieniem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Zmiękną i będzie w nie można bez problemu wbić łyżeczkę, ale nie będą „rozciapciane” 😉 wiecie o co mi chodzi.

Gniazdka bezowe z kremem budyniowym

Składniki na około 6 sztuk:

  • 3 białka z dużych jaj (ok. 125 g białka)
  • 235 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 70 g cukru pudru

Białka umieścić w misce razem z cukrem a następnie postawić na garnek z gotującą się na lekkim ogniu wodą. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści a następnie przelewamy masę do misy miksera i ubijamy gęstą pianę na najwyższych obrotach miksera. Może to potrwać nawet około 10 minut. Kiedy piana będzie gęsta, błyszcząca i dobrze ubita zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i dodajemy cukier puder. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy gniazdka bezowe bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Suszymy około 2-2.5 godziny w temperaturze 70 stopni.
Po tym czasie otwieramy piekarnik, wypuszczamy powietrze, ponownie zamykamy i dajemy bezom całkowicie ostygnąć.
Wypełniamy kremem, dekorujemy owocami.

Krem budyniowy:

  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 250 g mascarpone

3/4 mleka zagotuj z cukrem, w reszcie rozprowadź proszek budyniowy a następnie wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Przelej do miseczki, szczelnie przykryj folią spożywczą (dotykając folią budyniu – w ten sposób nie zrobi Ci się kożuch) wystudź a następnie schłódź w lodówce.

Schłodzony budyń zmiksuj z zimnym mascarpone na gładki krem.

Smacznego!

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *