bezy z kremem mascarpone i owocami
Desery,  Urodziny

Bezy z kremem mascarpone

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bezowe desery! Połączenie bezy z kremem i owocami to moim zdaniem jedno z najlepszych opcji na popołudnie przy kawce 😉
Bezowe gniazdka możesz przygotować wcześniej i przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu – najlepiej zamknięte w szczelnym pojemniku. Krem najlepiej przygotować w dniu podania.

Bezy:

  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, każdą kolejna po rozpuszczeniu poprzedniej. (Możesz to sprawdzić rozcierając pianę w palcach. Jeśli nie wyczuwasz grudek cukier jest rozpuszczony.)
Ubijaj jeszcze kilka minut a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj dalej ok 2 minut.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciskaj gniazdka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 5 minut w temperaturze 130 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz jeszcze 2 godziny. Uchyl piekarnik na minutę. Zostaw do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

gniazdka bezowe w kształcie serca

Krem mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera razem z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki, gęsty krem.

Bezy z kremem mascarpone:

Krem umieść w rękawie cukierniczym z tylką. Nie jest to konieczne, ale w ten sposób praca będzie zdecydowanie łatwiejsza. Możesz również nakładać krem łyżeczką.
Wyciskaj krem do gniazdek bezowych i udekoruj dowolnymi owocami.
Sprawdzą się tutaj owoce kwaśne przełamując słodycz bezy.

Smacznego!

Film krok po kroku z przygotowania bezy możesz zobaczyć na moim profilu na Facebooku (tutaj) lub na Instagramie (tutaj).

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *