Bezy z kremem mascarpone
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam bezowe desery! Połączenie bezy z kremem i owocami to moim zdaniem jedno z najlepszych opcji na popołudnie przy kawce 😉
Bezowe gniazdka możesz przygotować wcześniej i przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu – najlepiej zamknięte w szczelnym pojemniku. Krem najlepiej przygotować w dniu podania.
Bezy:
- 4 białka
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, każdą kolejna po rozpuszczeniu poprzedniej. (Możesz to sprawdzić rozcierając pianę w palcach. Jeśli nie wyczuwasz grudek cukier jest rozpuszczony.)
Ubijaj jeszcze kilka minut a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj dalej ok 2 minut.
Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciskaj gniazdka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 5 minut w temperaturze 130 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i susz jeszcze 2 godziny. Uchyl piekarnik na minutę. Zostaw do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera razem z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki, gęsty krem.
Bezy z kremem mascarpone:
Krem umieść w rękawie cukierniczym z tylką. Nie jest to konieczne, ale w ten sposób praca będzie zdecydowanie łatwiejsza. Możesz również nakładać krem łyżeczką.
Wyciskaj krem do gniazdek bezowych i udekoruj dowolnymi owocami.
Sprawdzą się tutaj owoce kwaśne przełamując słodycz bezy.
Smacznego!
Film krok po kroku z przygotowania bezy możesz zobaczyć na moim profilu na Facebooku (tutaj) lub na Instagramie (tutaj).
4 komentarze
Marzena Musik
Uwielbiam ! Lepszego przepisu nie znalazłam 🤍🤍🤍 Pszczółka – najlepsza ⭐️
pszczółka robotnica
Dziękuję! Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!
Anita
Czy coś się stanie jak będę za długo ubijać jajka? Bo nigdy nie wychodzą mi takie fajne bezy jak Tobie i nie wiem czy to kwestia suszenia czy może za krótko ubijam białka. (nie są takie kruche jak widziałam u Ciebie na IG)
pszczółka robotnica
Można przebić białka jeśli się je zbyt długo ubija. Natomiast pytanie – z jakiego korzystasz przepisu? Nie wszystkie bezy wychodzą idealnie kruche.