tort czekoladowy z tynkiem milky way i dripem czekoladowym
Torty,  Ciasta,  Desery,  Okazje,  Urodziny

Tort czekoladowy na 38 urodziny czyli tort z przygodami

Ostatnio na Instagramie przy okazji Q&A ktoś zapytał mnie „czy zawsze mi wszystko wychodzi w kuchni?”
Otóż NIE!
I dzieje się tak przeważnie wtedy, kiedy chcę żeby się udało – a jakże by inaczej 😉
Tak było i tym razem kiedy postanowiłam, że przygotuję tort czekoladowy na nasze (moje i męża) urodziny.
Obmyśliłam jak będzie wyglądał, jaki będzie krem, frużelina i jaki biszkopt. Miało być pięknie i miał być piękny wpis na bloga.

Biszkopt niestety nie urósł mi prosty jak stół. Tym razem postanowił zrobić sobie wybrzuszenie i to dosyć pokaźne a mój piekarnik dodatkowo postanowił to wybrzuszenie mocniej przypiec 😉
Początkowo chciałam robić biszkopt od początku, ale potem stwierdziłam, że to idealna okazja do tego aby pokazać Wam, że nawet jak coś nie idzie to można jeszcze uratować sytuację.
(Oczywiście mówimy o tortach domowych, dla naszych własnych potrzeb.)

Przepis w formie video krok po kroku znajdziecie na moim Instagramie w zakładce IG tv (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Edit: Film został również umieszczony na dole tego wpisu.

Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.

Tort czekoladowy – średnica 23 cm

Spis treści:

  1. Biszkopt czekoladowy
  2. Nasączenie
  3. Krem z białej czekolady
  4. Frużelina z owoców leśnych
  5. Krem śmietankowy
  6. Frużelina malinowa
  7. Tynk milky way
  8. Drip czekoladowy
  9. Składanie tortu

Biszkopt czekoladowy:

  • 9 jajek w temperaturze pokojowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g ciemnego gorzkiego kakao
  • 270 g mąki tortowej
  • 315 g cukru (najlepiej drobnego)

Zanim zaczniesz przeczytaj wskazówki dotyczące wypieku biszkoptu, które znajdziesz we wpisie Jak upiec idealny biszkopt? na moim blogu.

Białka oddziel od żółtek, mąki z kakao przesiej i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj aż całkowicie się rozpuści. Dodaj żółtka i zmiksuj krótko tylko do połącznia składników.
Dodaj mąkę w dwóch porcjach i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (góra-dół) i piecz około 45 minut do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij i upuść na blat z wysokości około 20 cm a następnie pozostaw do wystudzenia.

Nasączenie:

W tym torcie posłużyłam się zwykłym kompotem z czereśni. Przepis na kompot znajdziesz na blogu (tutaj).
Możesz użyć innego dowolnego kompotu lub wykonać nasączenie z soku z cytryny.

  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • woda – około 100 ml

Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki a następnie dodaj do niego cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Krem z białej czekolady:

  • 150 g białej czekolady
  • 375 g mascarpone (najbardziej lubię z Piątnicy)
  • 150 g śmietanki kremówki (minimum 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Czekolada musi jednak pozostać płynna.
W misie miksera umieść schłodzone mascarpone i dodać roztopioną, schłodzoną czekoladę. Zmiksować na wolnych obrotach na gładki, gęsty krem.
Następnie dodać do masy śmietankę, cukier puder i dalej miksować na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu.

Frużelina z owoców leśnych:

  • 300 g owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody

Owoce podgrzać z cukrem aż puszczą sok.
Żelatynę i mąkę wymieszać z wodą.
Do gotujących się owoców dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować jeszcze chwilę.
Zdjąć z palnika i dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Krem śmietankowy:

  • 350 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g śmietanki kremówki

Dobrze schłodzony serek i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera a następnie zmiksować na gęsty krem.

Frużelina malinowa

  • 300 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +1,5 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru

Owoce podgrzać z cukrem aż puszczą sok.
Żelatynę i mąkę wymieszać z wodą.
Do gotujących się owoców dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować jeszcze chwilę.
Zdjąć z palnika i dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Tynk milky way

  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 180 g mleka w proszku (najbardziej lubię Łaciate)
  • 400 g miękkiego masła

Mleko z cukrem podgrzej i mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudź.
Do wystudzonego mleka dodaj mleko w proszku i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
Masło umieść w misie miksera i ubijaj na puszystą białą masę. Może to potrwać około 10 minut.
Do ubitego masła dodawaj partiami pastę z mleka w proszku i miksuj dalej aż uzyskasz gładki krem.

Drip czekoladowy

  • 60 g śmietanki kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 60 g czekolady mlecznej

Śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź.

Tort czekoladowy – składanie:

  • Biszkopt podziel na trzy blaty (W moim przypadku dwa blaty były równe, trzeci nie do końca 😉 – nożem starałam się wyrównać go jak najlepiej, odciąć przypieczoną część, ale zachować jak najwięcej z grubości. Ten krzywy blat stanowił środkową część mojego tortu.)
  • Pierwszy blat biszkoptu (dolny) połóż na podkładzie cukierniczym, nasącz a następnie wyłóż na niego krem z białej czekolady. Na brzegu zrób z kremu obwódkę.
  • We wgłębienie w kremie nałóż frużelinę z owoców leśnych.
  • Zapnij rant cukierniczy.
  • Przykryj drugim blatem biszkoptu. (W moim przypadku tym krzywym – bardziej krzywą częścią do dołu. Aby krem ładnie wszedł nam we wgłębienia krzywego blatu biszkopt należy delikatnie docisnąć.)
  • Nasącz drugi blat biszkoptu.
  • Wyłóż krem śmietankowy, analogicznie do kremu z białej czekolady.
  • Wyłóż frużelinę malinową.
  • Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz go a następnie wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie nożem okrój tort blisko rantu a następnie delikatnie go zdejmij.
  • Nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku na tort czekoladowy i wstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Następnie nałóż drugą warstwę tynku i ponownie wstaw tort do lodówki na 20 minut.
  • Tężejący drip czekoladowy wylej za pomocą butelki lub łyżeczki na brzegi tortu tworząc ozdobne zacieki.
  • Udekoruj tort czekoladowy owocami, ciasteczkami, cukierkami lub innymi ozdobami.
tort czekoladowy z tynkiem milky way i dripem czekoladowym
tort czekoladowy – wnętrze
tort czekoladowy z tynkiem milky way i dripem czekoladowym
tort czekoladowy – wnętrze

Będzie mi miło jeśli zasubskrybujsze mój kanał na YouTube. W ten sposób nie przegapisz żadnego nowego filmu.

Wpis „Tort czekoladowy” zawiera linki afiliacyjne – dokonując zakupu poprzez link wspierasz działanie mojego bloga.
Dziękuję! ❤️

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *