Szybki tort z truskawkami
Miał być biszkopt z truskawkami i galaretką, ale ostatecznie wyszedł szybki tort 😉 Idealny jeśli nie masz za dużo czasu na skomplikowane kremy i tynki. Tort potrzebny na już – proszę bardzo! Doskonały na letnie upały!
Zapraszam!
Szybki tort z truskawkami
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g maki ziemniaczanej
- 120 g maki pszennej tortowej
- 140 g cukru
Białka ubij na sztywno, dodaj łyżka po łyżce cukier aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz obroty dodaj żółtka i zmiksuj tylko do połączenia składników. Dodaj przesiane mąki w dwóch porcjach i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Wyłóż ciasto i piecz w temp. 160 stopni do suchego patyczka – około 35 minut.
Uderz biszkoptem o blat i pozostaw do wystudzeniu a następnie przekrój na pół.
Jak upiec doskonały biszkopt dowiesz się z artykułu na moim blogu – kliknij tutaj.
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 125 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj na gesty krem i posmaruj biszkopt. Na to wyłóż truskawki.
Galaretka
- 3 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
Rozpuść, wystudź i gęstniejącą galaretkę wylej na owoce.
Przykryj druga połowa biszkoptu i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Polewa
- 60 g śmietanki
- 20 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
Rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na ciasto.
Dekoracja
- truskawki
- borówki
- starta biała czekolada
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii TORTY.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!