szybki tort z truskawkami
Torty,  Ciasta,  Desery,  Urodziny

Szybki tort z truskawkami

Miał być biszkopt z truskawkami i galaretką, ale ostatecznie wyszedł szybki tort 😉 Idealny jeśli nie masz za dużo czasu na skomplikowane kremy i tynki. Tort potrzebny na już – proszę bardzo! Doskonały na letnie upały!
Zapraszam!

Szybki tort z truskawkami

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g maki ziemniaczanej
  • 120 g maki pszennej tortowej
  • 140 g cukru

Białka ubij na sztywno, dodaj łyżka po łyżce cukier aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz obroty dodaj żółtka i zmiksuj tylko do połączenia składników. Dodaj przesiane mąki w dwóch porcjach i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Wyłóż ciasto i piecz w temp. 160 stopni do suchego patyczka – około 35 minut.
Uderz biszkoptem o blat i pozostaw do wystudzeniu a następnie przekrój na pół.

Jak upiec doskonały biszkopt dowiesz się z artykułu na moim blogu – kliknij tutaj.

Krem mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 125 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Zmiksuj na gesty krem i posmaruj biszkopt. Na to wyłóż truskawki.

Galaretka

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku

Rozpuść, wystudź i gęstniejącą galaretkę wylej na owoce.
Przykryj druga połowa biszkoptu i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Polewa

  • 60 g śmietanki
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej

Rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na ciasto.

Dekoracja

  • truskawki
  • borówki
  • starta biała czekolada

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii TORTY.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *