tortellini w sosie śmietanowym z pieczonym łososiem
Dania główne

Tortellini w sosie śmietanowym

Uwielbiam czerpać kulinarne inspiracje z podróży! Tak było i tym razem.
Inspiracją do tego dania były nasze tegoroczne wakacje w Bułgarii. W hotelowej restauracji często można było spotkać tortellini w sosie śmietanowym z różnymi dodatkami. Bardzo mi to smakowało, zatem postanowiłam odtworzyć to danie, ale trochę po swojemu. 😉
Zapraszam!

Tortellini w sosie śmietanowym z brokułami
i pieczonym łososiem

Składniki dla 4 osób:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 200 g pierożków tortellini (z grzybami lub szynką)
  • ok 1/2 litra wody
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 50 g serka śmietankowego (np. Twój Smak)
  • jeden duży brokuł
  • filet z łososia
  • pieprz, sól
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • koperek świeży lub suszony
  • parmezan do posypania

Łososia podziel na mniejsze kawałki i usuń ewentualne ości. Kawałek papieru do pieczenia zmocz wodą i zwiń w kulkę, a następnie wyłóż nim naczynie do zapiekania. Na papierze ułóż kawałki łososia, przypraw pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Przykryj rybę bokami papieru do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 25-30 minut. Czas pieczenia dostosuj do wielkości kawałków ryby.

Na rozgrzanej oliwie w garnku z szerokim dnem, a najlepiej w wysokiej patelni, zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie doda posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Na patelnie wsyp pierożki tortellini i podlej gorącą wodą, w takiej ilości, aby tylko je delikatnie przykryć. Gotuj przez chwilę aż delikatnie zmiękną a następnie wlej śmietankę. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W międzyczasie podziel brokuł na mniejsze różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedź i dodaj do sosu.

Kiedy pierożki będą już miękkie dodaj do sosu serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj.

Podawaj z upieczonym łososiem i posypane startym parmezanem.

Smacznego!

tortellini w sosie śmietanowym z pieczonym łososiem

Wypróbuj także rybę duszoną w sosie pieczarkowym.

*Wpis „Tortellini w sosie śmietanowym” zawiera linki afiliacyjne – dokonując zakupu poprzez link wspierasz działanie mojego bloga.
Dziękuję! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *