zapiekany ryż z warzywami i sosem pomidorowym
Dania główne

Ryż z warzywami i sosem pomidorowym

To danie mojego dzieciństwa!
Pamiętam jak chodziłyśmy z siostrą do cioci za każdym razem kiedy serwowała taki obiad. Specjalnie nas zapraszała, bo wiedziała, że bardzo go lubimy. Przyznam, że zapomniałam o nim na długo aż z potrzeby wymyślenia czegoś na szybko przypomniałam sobie, że przecież to było takie pyszne!
W dodatku proste i szybkie w wykonaniu – czego chcieć więcej?

Ryż z warzywami:

  • mrożona mieszanka warzywna (np. zupa jarzynowa, mieszanka 7 składnikowa itd.)
  • 250 g ryżu
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki

Ryż ugotuj do miękkości a następnie wymieszaj z mieszanką warzywną. Dopraw pieprzem, solą i natką pietruszki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Przełóż do niego ryż z warzywami. Przykryj i wsaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 20 minut.
Mieszankę warzywną możesz wcześniej rozmrozić, ale równie dobrze możesz użyć takiej wyjętej wprost z zamrażalnika. Wtedy wydłuż czas zapiekania aż warzywa będą miękkie.

Kiedy ryż będzie się zapiekał przygotuj sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:

  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • łyżeczka oliwy

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i przypraw. Gotuj przez chwilę. Jeśli lubisz bardzo gładkie sosy przed podaniem możesz go zblendować.

Zapieczony ryż z warzywami podawaj polany sosem pomidorowym.

Smacznego!

Wypróbuj także Ryż z jabłkami i sosem budyniowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *