Kotlet schabowy
Nie przepadam za wieprzowiną, ale w tej wersji kotlet schabowy smakuje nawet mnie 😉
Jeśli jeszcze nie próbowałaś/-eś tej wersji to może i Tobie kotlet schabowy w mleku przypadnie do gustu. Czasami mała zmiana robi wielka różnicę.
Zapraszam!
Krok po kroku w formie video możesz zobaczyć na moim Instagramie – zapraszam! (kliknij tutaj)
Kotlet schabowy
Składniki:
- schab wieprzowy
- cebula
- mleko
- pieprz
- sól
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
*ilość składników dostosuj do swoich potrzeb
Schab pokrój na około 1-1,5 cm plastry a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
Do rozbijania mięsa używam zawsze folii spożywczej. Kładę na niej mięso, przykrywam, zostawiając przestrzeń i rozbijam. W ten sposób mięso nie „chlapie” 😉 Jeśli jeszcze nie znasz tego sposobu – polecam!
Rozbity schab dopraw pieprzem i solą. Cebulę pokrój w plastry. Układaj w misce naprzemiennie rozbite mięso i cebulę, następnie całość zalej mlekiem w takiej ilości aby przykrywało mięso.
Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie panieruj kotlety jak zawsze. U mnie to mąka, jajko i bułka tatra.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze kotlety schabowe to podobno te smażone na smalcu, ale zwykły olej rzepakowy też będzie dobry 😉
Smacznego!
Wypróbuj także inne przepisy z kategorii DANIA GŁÓWNE
Przydatne gadżety użyte do wykonania dania:
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!