Kotlety marchewkowe
Przepyszne, chrupiące kotlety marchewkowe, które urozmaicą Twój obiad. Zazwyczaj do ich zrobienia wykorzystuję wytłoczyny po soku marchewkowym. Jeśli robisz sok z kilku różnych warzyw i owoców, najpierw przepuść przez wyciskarkę samą marchewkę i wytłoczyny odłóż zanim wyciśniesz sok z pozostałych składników. To prawdziwe no waste 😉
Do tych kotletów możesz również użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Wtedy do masy użyj mniejszej ilości jajek i dodaj do środka odrobinę bułki tartej aby uzyskać zwartą konsystencję umożliwiającą uformowanie kotlecików.
Dasz się namówić?
Kotlety marchewkowe
Składniki:
- około 500 g wytłoczyn pozostałych po soku z marchewki lub świeżej startej na tarce marchewki
- 1-2 jajka
- pęczek posiekanego koperku
- pieprz
- sól
- czerwona ostra papryka
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj jajko, jeśli zbyt mokra bułki tartej. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE
Moja wyciskarka – kliknij tutaj
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!