kotlety marchewkowe
Dania główne

Kotlety marchewkowe

Przepyszne, chrupiące kotlety marchewkowe, które urozmaicą Twój obiad. Zazwyczaj do ich zrobienia wykorzystuję wytłoczyny po soku marchewkowym. Jeśli robisz sok z kilku różnych warzyw i owoców, najpierw przepuść przez wyciskarkę samą marchewkę i wytłoczyny odłóż zanim wyciśniesz sok z pozostałych składników. To prawdziwe no waste 😉

Do tych kotletów możesz również użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Wtedy do masy użyj mniejszej ilości jajek i dodaj do środka odrobinę bułki tartej aby uzyskać zwartą konsystencję umożliwiającą uformowanie kotlecików.

Dasz się namówić?

Kotlety marchewkowe

Składniki:

  • około 500 g wytłoczyn pozostałych po soku z marchewki lub świeżej startej na tarce marchewki
  • 1-2 jajka
  • pęczek posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól
  • czerwona ostra papryka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj jajko, jeśli zbyt mokra bułki tartej. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE

Moja wyciskarka – kliknij tutaj

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *